Top 5
Elektrische bakfietsen
Beste elektrische bakfiets

Vogue Carry bakfiets

Elektrische bakfietsen zijn natuurlijk ontworpen om ons te helpen met het vervoeren van onze kinderen (of zware spullen) zonder al te veel moeite en met een fijn duwtje in de rug. Het merk Vogue is vooral bekend om haar stijlvolle modellen met ...

User rating:
7.9
2 Stella kruier

Stella kruier

Stella is een van de bekendste e-bike merken in Nederlands, die zich inzet voor een unieke rijbeleving (met een beetje hulp) voor iedereen! De elektrische fietsen zijn erg luxe en betaalbaar en zo zit dat ook met de elektrische bakfietsen. In deze ...

User rating:
6.8
3 Vogue Carry Two

Vogue Carry Two

De Vogue Carry Two is een relatief nieuwe twee wieler elektrische bakfiets uitgebracht door Vogue. Vogue is een bedrijf dat zich voornamelijk focust op pure luxe en dat is terug te zien in hun elektrische fietsen. Wat hun e-bikes meteen onderscheidt ...

6.6
4 Troy E-bike Special

Troy E-bike Special

De Troy Special is een elektrische bakfiets van Troy dat in 2017 uit was gebracht. Troy is een bedrijf dat zich voorheen voornamelijk heeft gefocust op kinderfietsen en vervolgens is gegroeit tot het toevoegen van bakfietsen in hun collectie. Wat ...

User rating:
5.9
5 CargoTriker Cruiser

CargoTriker Cruiser

De Cargotriker is elektrische bakfiets die verkrijgbaar is twee varianten, wide and small. In de wijde variant kan de bak wel 6 kinderen vervoeren! De Triker is ook uitgerust met een stuur stabilisator en een Shimano Steps naafsysteem. De Shimano ...

5.4

beste elektrische bakfiets 2020

Vergelijk beste koop & geteste E-bikes

De bakfiets is al jarenlang een geweldige uitvinding waar onze kinderen, kleinkinderen en ook de postman veel plezier aan beleven. De bakfiets wordt over het algemeen gebruikt voor het vervoeren van kinderen, huisdieren, spullen etc. Het is dan ook niet heel raar dat de fietsexperts hierop uit wilden breiden en de elektrische bakfiets nu al een tijdje onder ons is.
Door alle verschillende bakfiets met verschillende maten en in verschillende merken en prijzen is het vaak een hele uitdaging om er eentje uit te kiezen die jouw behoeftes precies vervuld. Ben je aan het nadenken over het aanschaffen van een elektrische bakfiets, maar weet je nog niet welke? Dan zit je hier op de juiste plek. Wij hebben voor jouw informatie verzameld over alle soorten bakfietsen en daarbij ook een top 5 samengesteld met de beste elektrische bakfietsen van dit moment!

Wat is een elektrische bakfiets?

Een elektrische bakfiets is dus eigenlijk hetzelfde als een normale bakfiets, maar dan met de hulp van een motor (ja duh). Wat de motor doet is bij elke trapbeweging ondersteuning geven en daardoor wordt het fietsen met een bak vol zware spullen of kinderen veel makkelijker. De trapkrachtsensor zorgt ervoor dat het voelt alsof je een duwtje in de rug krijgt tijdens het fietsen. Dit is vooral fijn als je een berg op moet klimmen met jouw bakfiets. Ten eerste gaat dit veel gemakkelijker en ten tweede is de bakfiets veel sneller dan voorheen. Bij normale bakfietsen kan het soms een uitdaging zijn om snelheid te maken en de fiets goed te kunnen besturen. De meeste elektrische bakfietsen hebben het voordeel dat ze veel makkelijker te besturen zijn en meestal voorzien zijn van extra luxe eigenschappen.
Het is altijd een goed idee om voor het bestellen eerst een rondje op jouw keuze bakfiets te rijden. Dit raden wij altijd aan, omdat een elektrische bakfiets nogal een grote uitgave is en jij daarom zeker moet weten dat je de goede keuze hebt gemaakt. Het is ook slim om na te denken waar jij de bakfiets precies voor gaat gebruiken. Wil je er kinderen mee vervoeren? Dan is het waarschijnlijk slim om naar bakfietsen met gordels te kijken. Aan de andere kant, als je post of pakketjes wil vervoeren is een klep voor de regen een must!

back to menu ↑

Waarom een elektrische bakfiets inplaats van een normale bakfiets

Fietsen zijn niet gemaakt voor het dragen van grote ladingen, maar bakfietsen zijn dat wel. Als je kleine kinderen naar school of het strand wil brengen is een bakfiets de ideale optie. Ook voor koeriersbedrijven is dit een makkelijke en milieuvriendelijke manier om pakketjes rond te brengen. Post NL is hier bijvoorbeeld al mee bezig, omdat er in grote steden al veel autoverkeer is en een bakfiets hier gemakkelijk doorheen kan manoeuvreren. Zelfs voor uitstapjes naar een plantenkwekerij of de supermarkt kan een bakfiets een goed alternatief zijn. Nu gaat dit artikel natuurlijk niet over normale bakfietsen, maar over elektrische bakfietsen. Er zijn nu al een aantal merken die bakfietsen standaard met elektrische hulp produceren. Een bakfiets met elektrische hulp is voordehand liggend als je van plan bent om lange afstanden met zware bagage af te leggen, omdat je dan een fijne ondersteuning hebt! Het zal echter wel de prijs beïnvloeden, maar geloof me als ik zeg dat dat het zeker waard is.

Waarom is het kiezen van elektrische bakfiets die bij jou past zo belangrijk?

Er zijn tegenwoordig verschillende bakfietsen in allerlei verschillende kleuren, maten en prijzen. Daarnaast zijn ze ook allemaal ontworpen om verschillende taken uit te voeren. Het komt er dus op neer dat de ene bakfiets veel kan verschillen van de andere. Het is daarnaast ook belangrijk om een goede keuze te maken, omdat een elektrische bakfiets nogal een uitgave is. Zoals ik al eerder zei is het stellen van verschillende vragen aan jezelf een heel goede manier om tot jouw ideale bakfiets te komen. Stel jezelf vragen zoals, waar ga ik mijn bakfiets voor gebruiken? en Hoe groot wil ik dat de bak is?

back to menu ↑

De motor

De motor is samen met de accu een van de belangrijkste onderdelen van jouw bakfiets. Nee, het is dus niet de bak zelf 😉 De motor drijft de bakfiets aan en zet jouw trapbewegingen om in energie. De elektromagnetische energie wordt omgezet in mechanische energie en dit zorgt ervoor dat jij het makkelijker hebt tijdens het fietsen. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. De motor zorgt er gewoon voor dat de fiets wordt aangedreven wanneer jij begint met trappen.

Borstel vs borstelloos

Er zijn motoren met borstels en zonder borstels. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat nou precies het verschil is. In principe zijn dat alleen de borstels en is de werking van de fiets hetzelfde. Er zijn wel een aantal kleine dingen die anders zijn. Het is altijd verstandig om hier dus toch even naar te kijken voor de aankoop.
Ten eerste de motoren zonder borstels. Deze hebben over het algemeen minder onderhoud nodig en ze kunnen een hogere snelheid bereiken, omdat ze niet worden afgeremd door de borstels. Echter, deze motoren zijn veel prijziger vanwege de hogere bouwkosten. Motoren met borstels zijn veel goedkoper en ook erg betrouwbaar. Nadeel is dus wel dat de snelheid minder zal zijn. Borstelmotoren zijn daarnaast ook geschikter voor barre omgevingen en hebben (als de borstels vervangbaar zijn) een langere levensduur. Het enige nadeel dat borstelmotoren hebben is dat er meer onderhoud nodig is dan bij motoren zonder borstels. Het schoonmaken van de borstels is namelijk erg belangrijk en kost veel tijd.

Midden-, of achterwielmotor?

De plek van de motor heeft veel invloed op Waar de motor van jouw potentiele e-bike is gevestigd heeft een grote invloed op de rijeigenschappen van de fiets. We gaan kort doorlopen wat de verschillende soorten motoren en hun voor- en nadelen zijn.

Achterwielmotor


De achterwielmotor bevindt zich in het achterwiel van de bakfiets. De meest positieve en natuurlijke rijbeleving wordt meestal veroorzaakt door de achterwielmotor. Het natuurlijke gevoel komt doordat de fiets wordt aangedreven via het achterwiel en dit werkt bij normale fietsen ook zo.

Middenmotor

middenmotor
Als je een bakfiets wilt met veel stabiliteit is een middenmotor de beste keuze. Omdat de motor gevestigd is in de trapas van de fiets is het gewicht precies goed verdeeld. Dit zorgt ervoor dat er niet meer gewicht aan de voorkant of achterkant zit, waardoor je meer het gevoel van stabiliteit zult beleven. Het enige nadeel is de grotere kans op slijtage aan de ketting en aan de tandwielen.

back to menu ↑

De accu van de bakfiets

De accu is naast de motor hét onderdeel dat jouw fiets een elektrische bakfiets maakt inplaats van een normale bakfiets. De accu heeft belangrijke eigenschappen zoals de capaciteit maar ook het vermogen. De capaciteit van de accu heeft invloed op de totale laadtijd en levensduur. Daarnaast heeft het vermogen invloed op bijvoorbeeld hoe makkelijk het oprijden van een heuvel is.
Als je een elektrische bakfiets gaat kopen en er staat bij de accu het kopje ‘levensduur’ dan wordt hiermee bedoeld hoelang de accu van de fiets meegaat. De levensduur van een accu wordt gemeten in het aantal cyclussen die de batterij verwacht is te maken.
Een volle cyclus is een complete ontlading van de accu, ofwel van volle accu naar geheel leeg. Een halve cyclus is een halve ontlading en oplading enzovoort. Fabrikanten zullen vaak aanduiden voor hoeveel cyclussen de elektrische fiets geschikt is.

Wat is de beste accu?

Over het algemeen lijkt het erop dat kobalt accu’s een hogere energiedichtheid bieden, maar de mangaan accu’s veiliger en milieuvriendelijker zijn.

Kortom, de beste keuze is een soort van de lithium-ionbatterijen, maar de specialisten zijn er nog steeds niet over uit welke het beste is. Als de e-bike die je overweegt een lithium-ionbatterij heeft bent je in ieder geval goed begonnen. Dit zijn de drie beste accu’s volgens ons:

Hoge veiligheid? Kies dan een Li-ion accu
Hoge energiedichtheid? Kies dan een LCO (kobalt) accu
Prestaties gekoppeld aan veiligheid, maar relatief nieuw= LiMg (mangaan)

Van een normale bakfiets naar een elektrische bakfiets

Een motor en accu toevoegen aan jouw normale bakfiets is ook nog een optie die je kan overwegen. De bakfiets die ontworpen is om elektrisch te zijn zal er echter beter uitzien en werken dan een bakfiets die dat niet is. De kabels zijn zorgvuldiger weggewerkt en het systeem van de fiets werkt beter. Maar toch zijn stand-alone systemen ontworpen om achteraf te worden geïnstalleerd en zijn vaak goedkoper dan het kopen van een geheel nieuwe fiets. Met een beetje technische knowhow is het installeren ook niet bijzonder moeilijk. Het is belangrijk om eerste te controleren of de bakfiets überhaupt wel omgebouwd zou kunnen worden. Hopelijk heb je in de eerste plaats al gekozen voor een goede bakfiets die extra sterke spaken en velgen heeft, maar controleer die wel van tevoren.
Sommige mensen zeggen dat het achteraf inbouwen van een motor op een bakfiets vele malen duurder en ingewikkelder is dan bij een normale fiets. Dit komt doordat, een driewieler met twee parallelle voorwielen op beide een naaf-aangedreven motor moet hebben, terwijl met een tweewieler alleen het voorwiel moet worden vervangen of opgewaardeerd. Het is dus misschien handig om (als je nog geen bakfiets hebt aangeschaft) van tevoren al te kijken naar elektrische bakfietsen. Je zult er gegarandeerd geen spijt van krijgen als je ervaart hoe prettig deze fietsen rijden!

back to menu ↑

Verschillende soorten bakfietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische bakfietsen en die gaan we nu allemaal een voor een doorlopen.

Transport/utility fietsen

transport bakfiets
Transportfietsen hebben hetzelfde model als normale fietsen, maar hebben een versterkt frame waardoor ze grotere lasten kunnen verdragen en vervoeren dan een standaard fiets. Ze zijn ontworpen om gemakkelijker mee te rijden dan een grotere bakfiets, terwijl ze toch een aanzienlijke laadcapaciteit behouden.

Longtails

longtail bakfietsLongtails hebben een extra lange wielbasis aan de achterkant van de fiets om vracht of kinderen te vervoeren.Het is dus de bedoeling dat kinderen op bagage vervoerd worden op de achterkant van de fiets. Meestal worden er open koffertassen, aan de zijkanten, bij de fiets geleverd.

Cycle trucks

cycle trucks
Cycle trucks hebben ongeveer dezelfde afmeting als een normale stadfiets, maar ze hebben een kleiner voorwiel. Op het rek aan de voorkant van de fiets is een doos gemonteerd of er zijn mogelijkheden om zelf een doos te monteren.

De originele bakfiets

elektrische-bakfiets
Dan hebben we nog de originele bakfiets en dit is de fiets zoals we hem allemaal kennen. Ze hebben meestal een langgerekt frame met twee wielen aan de voor- of achterkant. Dit zorgt voor extra stabiliteit. Ook is er, meestal aan de voorkant, een bak ingebouwd. Het ligt meestal aan de functie van de fiets hoe de bak eruitziet. Als de fiets bedoeld is om kinderen mee te vervoeren dan is de bak open en zijn er bijna altijd veiligheidsgordels ingebouwd. Daarnaast heeft een bakfiets die bedoeld is voor het leveren van goederen meestal een stevige vierkante bak die afsluitbaar is.

back to menu ↑

Beste elektrische bakfiets?

Vogue Carry

Prijs en mening
De Vogue Carry bakfiets in matzwart is een van de meest stevige en comfortabele bakfietsen die de markt te bieden heeft. Mede daarom is de Vogue Carry door voorheen vernoemen als de beste elektrische bakfiets 2018. Maar ook in 2020 is de Carry nog steeds een van de beste bakfietsen wat de markt te bieden heeft. De Vogue bakfiets heeft als doel: pure luxe….voor elke dag en iedereen! De bak voorop is voorzien van een bankje met 2 zitplaatsen. De bakfiets heeft een Shimano 7 Nexus Rollerbrake versnellingen systeem en is uitgerust met een sterkte 481 Wh accu. Daarnaast is de fiets voorzien van een sterkte Bafang Max drive middenmotor die zorgt voor een stabiele rijervaring met natuurlijke ondersteuning.

Stella kruier

6.8/10 Read review
68 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Stella Kruier - €2.449,00

Prijs en mening
Ben jij een ouder opzoek naar een bakfiets die veel luxe en kwaliteit biedt? Dan is de Stella Kruier bakfiets echt een aanrader! Stella fietsen bieden over het algemeen de ultieme comfort en met deze bakfiets is het niet anders. Er is genoeg ruimte in de bak voor de kinderen en de bak heeft ingebouwde bakfietskussens en gordels. Ook blijft er nog ruimte over voor extra bagage. De fiets gaat maximaal 25 km/u en heeft 9 ondersteuningen.

Vogue Carry Two

Prijs en mening
Zoek je een elektrische bakfiets met twee wielen met een krachtige motor? Dan is de Vogue Carry 2 zeker een goede aanrader. Door zijn krachtige 80 Nm motor is het voor deze bakfiets geen enkele moeite om een heuvel over te komen.

Troy E-bike Special

Prijs en mening
Zoek je een goed elektrische bakfiets op budget? De Troy E-bike is een sterke aanrader want niet alleen krijg je veel terug voor je geld. Het is ook een heel lichte bakfiets die maar 50 kg weegt! Gecombineerd met zijn achtermotor is het een prima bakfiets die lang meegaat voor in de stad. Daarnaast heeft het een ruime bak voor wel 4 kinderen, of eventueel goederen of boodschappen!

CargoTriker Cruiser

5.4/10 Read review
54 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: CargoTriker Cruiser - €3.539,00

Prijs en mening
De CargoTrike Cruiser Breed Steps NN7 is een geweldige bakfiets als je opzoek bent naar stabiliteit. Door de driewielen biedt de bak veel stevigheid dus je kunt rustig samen met je kinderen op pad. Daarnaast heeft de bakfiets een Shimano 7 versnellingen systeem, zo kan je op ieder moment de fiets verzetten naar wat voor jou het prettigst is!

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0