Top 5
Fietsbroeken Dames&Heren
Beste fietsbroek
fietsbroek test

Assos T.laaLalaishorts_S7

Sommige rijders hebben een basic fietsshort nodig, anderen vragen het uiterste van hun lichaam en kleding. Veel van die rijders kiezen voor een fietsshort van het merk Assos, omdat zij er om bekend staan veel research te doen naar innovatie en ...

8.5
2 Assos T.milleShorts_S7

Assos T.milleShorts_S7

Heb je wat ervaring opgedaan met wielrennen en wil je wat betere fietskleding uitproberen? Assos staat bekend als het meest high-end fietskledingmerk. Het merk bestaat al lang en blijft innoveren en onderzoek doen naar de beste materialen en ...

8.3
3 Bioracer Vesper Soft Dames

Bioracer Vesper Soft Dames

Zoek je naar een bibshort dat er naast dat het comfortabel zit ook nog eens goed uit ziet? Bioracer staat normaalgesproken bekend om zijn performance kleding, maar heeft met dit ontwerp ingesprongen op de stijgende vraag naar vrouwen fietsshorts met ...

8.2
4 Craft Essence

Craft Essence

Ben je wat serieuzer aan het fietsen en zoek je een basis fietsshort om veel verschillende soorten ritten mee te maken? Craft heeft een grote lijn fietsproducten, waarvan we er een aantal in onze test tegenkomen. Lees hier onze review over het Craft ...

8
€74,95 €89,95 Bekijken
Naar review
5 Castelli Endurance X2

Castelli Endurance X2

Je begon met het rijden van een paar uurtjes in de week, maar wil ondertussen langere tochten gaan maken en je eist meer van de fietskleding dan voorheen. Wat is dan de volgende stap? Een fietsshort gericht op endurance, de lange adem. Dit model van ...

7.8

Beste fietsbroek

Vergelijk beste koop & geteste fietsbroeken

Voor verschillende typen fietstochten zijn er verschillende typen fietsbroeken. En omdat er tegenwoordig op heel veel verschillende manieren gefietst wordt, zijn er ook een hoop verschillende shorts op de markt. Het kan dan ook lastig zijn goed in te schatten wat voor een short je nodig hebt. Zeker als je op internet koopt, is het prettig om te weten wat je koopt, want een fietsshort is bij uitstek een product waarbij de pasvorm van groot belang is.
Voor de meeste mensen bestaat de keuze van een fietsshort uit de vraag of men bretels en een zeem wil, of niet. Het is echter verstandig om goed na te denken over wat je nodig hebt, en waarvoor je het short gaat gebruiken. Een verkeerde keuze kan namelijk vervelende gevolgen hebben, vaak op erg vervelende plekken. We adviseren dan ook dit artikel rustig door te lezen om een goed geïnformeerde keuze te maken.

Waarom een fietsbroek?

Op zich natuurlijk een gerechtvaardigde vraag. Waarom zou je niet gewoon een spijkerbroek of korte broek aantrekken als je gaat fietsen?

Comfort

Een keuze voor een fietsbroek is voor de meeste mensen in eerste instantie een keuze voor comfort. Fietsshorts zijn over het algemeen wat elastischer dan andere broeken door de gebruikte stof, en zo heb je meer bewegingsruimte. Op de fiets beweeg je veel in een roterende beweging, en op veel plekken kan er dan irritatie ontstaan als de stof niet comfortabel genoeg is.

Ademend vermogen

Daarnaast ga je als je gaat fietsen meer, of een stuk meer zweten dan normaal. Een ademende stof is dus vereist. De meeste fietsshorts zijn gemaakt van lycra, een soort polyester/polyamide dat naast dat het elastisch is in vier verschillende richtingen, in veel gevallen een goed ademend vermogen heeft.

Zeem

Een ander onderdeel van een fietsbroek is het zeem. Dit is een belangrijk onderdeel dat het grootste contactpunt van het lichaam met de fiets beschermd. Op deze manier zou je in potentie zitvlakproblemen kunnen voorkomen, en zitvlakproblemen kunnen één van de meest vervelende ervaringen tijdens het fietsen zijn. Er is een hoop variatie aan pads, en een keuze kan vrij nauw komen.

Veiligheid

Ook veiligheid speelt een rol in een keuze voor een fietsshort. Zeker bij het rijden onder lastigere omstandigheden zoals in drukker verkeer of zonder daglicht. Een short met reflectie-elementen kan in dat geval zeer welkom zijn. Studies hebben namelijk aangetoond dat reflecterende elementen op roterende onderdelen zoals de knieën en de voeten, drie keer meer opvallen bij chauffeurs, en ook nog eens significant eerder. Reflecterende elementen, en dan met name meer in de buurt van de knie zijn dus, ook als ze wat kleiner zijn.

Temperatuur en weer

Fietskleding voor in de zomer verschilt behoorlijk met fietskleding voor in de winter. Dat komt niet alleen neer op de lengte van broekspijpen en de dikte van de stof, maar ook bijvoorbeeld ademend vermogen speelt een grote rol.
Daarnaast spelen andere weer- elementen ook een rol. Bij nat weer kies je een andere broek als bij droog weer, en bij een harde wind zou je een ander short kunnen kunnen kiezen als bij een kalme bries.

Stijl

Een niet te onderschatten onderdeel van een keuze voor een fietsbroek: stijl. In het afgelopen decennium zijn er een hoop nieuwe fietskledingmerken bijgekomen en het algemene beeld van fietskleding gaat steeds meer van ‘net zoals de profs’ naar een catwalk om er in het weekend goed uit te zien op de fiets. En daar is natuurlijk niets mis mee, want als je voelt dat je er sneller uit ziet, dan rijdt je waarschijnlijk ook sneller!

Performance

Vrij logisch, natuurlijk – dat je niet gaat meedoen aan een wedstrijd in je spijkerbroek. Om sneller te kunnen rijden is het belangrijk dat kleding strak zit om niet te veel weerstand van de wind op te vangen. Ook zijn er verschillende shorts met een aerodynamische stof op de markt, een stof met weinig luchtweerstand. De meeste shorts hebben dit niet.

back to menu ↑

Welke fietsbroeken zijn er?

Racefiets short

De racefiets short is de meest voorkomende fietsbroek. Er zijn verschillende namen voor dit model broek. Van wielrenbroek tot bibshort, ze komen allemaal op hetzelfde neer. Dit model kenmerkt zich door de aanwezigheid van een zeem, bretels en en over het algemeen een ademende stof. Het pad van dit soort shorts is vaak wat dunner, en meer gericht op performance.

Tour/avontuur shorts

Binnen dit soort shorts is er wat meer verscheidenheid en is het uiterlijk iets minder eenduidig. Deze shorts passen vaak wat minder strak dan wielrenshorts, en hebben vaak een wat dikkere, comfortabele pad. Soms hebben deze shorts nog wat extra functies die mensen die toeren prettig vinden. Bijvoorbeeld een zakje aan de zijkant/achterkant, meer reflecterende elementen of een strap om je zonnebril aan te hangen.

Mountainbike shorts

Mountainbike shorts zijn in deze test een klein beetje de vreemde eend in de bijt. De shorts zijn niet zo strak als de meeste shorts in onze test en ook is de stof minder ademend. Nu is dit ook niet echt nodig, omdat de shorts bij lange na niet zo strak zijn als wielrenshorts. Daarnaast bieden mountainbikes shorts vaak een hoop andere technische eigenschappen die mountainbikers nodig hebben, zoals bescherming tegen takken en doornstruiken, de mogelijkheid om je handschoenen er aan vast te clippen en de mogelijkheid om tegen regen of modder beschermd te worden.
Deze shorts zijn vaak een stuk wijder dan andere shorts, en hebben niet altijd een pad.

Urban shorts

Dit zijn de shorts die het meest lijken op de reguliere short die je ook draagt in je vrije tijd. Sterker nog, vaak is dit de reden dat mensen dit soort shorts kopen: de mogelijkheid om deze zowel op- als naast de fiets te gebruiken.
De broek ziet er dus vaak normaal uit, maar heeft wel technische eigenschappen die fietsers prettig vinden, zoals elasticiteit, bewegingsvrijheid en vaak ook een afparelend vermogen.

Onderbroeken

Fietsonderbroeken zijn onderbroeken met een pad, zodat je je eigen broek, als je die comfortabel genoeg vindt, er over heen kan dragen. Op deze manier heb je toch de comfort van een pad, en het voordeel van de stijl of het comfort van je eigen broek. Dit short wordt niet bijzonder veel verkocht, omdat de beste pads vaak in shorts zitten, en niet in onderbroeken.

back to menu ↑

Is er verschil tussen mannen- en vrouwenshorts?

Dit is voor ons een belangrijk onderdeel in de test. Vrouwenkleding was vaak een wat achtergesteld onderdeel van fietsproducten, maar daar zijn grotere veranderingen in gekomen. De shorts voor vrouwen zijn steeds beter, en daarmee ook steeds meer verschillend geworden van mannenshorts.
Het antwoord op de hierboven gestelde vraag is dan ook: ja, en is zeker verschil tussen mannen- en vrouwenshorts.
Sommige producenten verkopen hun shorts als ‘unisex’, maar daar zijn wij niet zo’n fan van. Dit omdat er simpelweg te veel verschil is tussen de eigenschappen die belangrijk zijn voor een mannen- en een vrouwenshort.
Op welke verschillen je, als vrouw, kan letten hebben we hieronder op een rijtje gezet

Pasvorm

Het vrouwenlichaam heeft vaak bredere heupen, en het is prettig als dat ook in het design terug komt. Is dat niet zo, dan kan dat bij vrouwen vaak de benen te veel samen drukken. Ook kan het daardoor lijken alsof de benen dikker zijn dan ze eigenlijk zijn. Dat ziet er – naast dat het onprettig zit – niet zo goed uit.
Daarnaast kijken we naar de bretels. De bretels kunnen voor vrouwen in de borststreek vaak in de weg zitten, maar specifieke vrouwenshorts zorgen voor een goed ontwerp van de bretels.

Pad

Het zitvlak en de intieme delen van een vrouw zijn uiteraard erg verschillende van die van een man. De meeste pads zijn ontworpen met de man in het achterhoofd, een pad ‘unisex’ noemen heeft volgens ons dan ook niet zo veel zin. Wil je een goed vrouwenshort kopen, kijk dan, misschien wel als eerste, naar de pad. Een goed vrouwenpad is wat breder aan de achterkant en van smaller aan de voorkant. Een voorgevormd paneel voor de intieme delen kan een zeer welkom onderdeel van het ontwerp zijn.

Design

Onder het onderdeel design verstaan we in dit geval niet per se hoe een short er wel, maar meer hoe we hopen dat een vrouwenshort er niet uit ziet. Wat we namelijk vaak zagen in het verleden is de fout dat een vrouwenshort een mannenshort was met roze details of een ander vrolijke kleur, of ‘lief’ detail. Net als dat vrouwenfietser eerder vaak mannenfietsen waren, maar met een lagere bovenbuis.
Een goed vrouwenhort moet in het ontwerp serieus genomen worden, en dat zien we dan ook graag terug in het design.

back to menu ↑

Heb ik een short met pad (zeem) nodig?

Dit is een goede vraag, die velen zich stellen bij het (voor het eerst) kopen van een fietsshort. Het antwoord is eigenlijk simpel. In vrijwel alle gevallen: ‘ja’.
Waarom? Omdat een pad een stuk comfortabeler is, en omdat als je geen pad gebruikt je vrij snel last kan krijgen van zadelpijn. Dat is voor kortere ritjes tot ongeveer een uur niet zo’n probleem, maar het hangt er wel van af wat voor soort zadel je hebt. Een comfortabel zadel voor een korte rit, is nog geen comfortabel voor een langere rit. De meeste wielren- en mountainbike zadels zijn wel comfortabel, maar ook vrij hard. Een pad is dan zeer welkom.
Er zijn verschillende soorten pads:

Basic

Dit soort pad is eigenlijk alleen geschikt voor ritjes tot 2, maximaal 3 uur. Genoeg voor de meeste mensen, maar ga je meer rijden, dan kun je beter verder zoeken. Een basic pad is vaak wat aan de dunne kan (onder 6mm dikte), en heeft geen bepaald patroon in de gebruikte stof.
Uiteraard zijn er ook weer verschillende tussen goedkopere- en duurdere basic pads, dit is iets om rekening mee te houden bij je aankoop.

Training/performance

En training/performance pad is vergelijkbaar met een basic pad, maar maakt vaak andere keuzes voor materiaaldichtheid. Deze pads zijn de juiste keuze voor trainingen en wedstrijden.

Endurance/comfort

Deze pads zijn wat anders dan de basic of trainingpads. Deze pads zijn vaak dikker (meer dan 10mm dikte) en hebben vaak een aantal elementen toegevoegd die er voor zorgen dat een short voor een langere tijd comfortabel blijft. Een aantal van die elementen zijn onder anderen verschil in dikte op verschillende plekken, verschil in de structuur van het oppervlakte (bijvoorbeeld een honingraadstructuur), een voorgevormd paneel voor de intieme delen, plat gestikte naden of een pad dat losstaat van het short zelf.

Innovatie

Pads zijn het meest aan vernieuwing onderhevigde onderdeel van fietsshorts. Verschillende fietsmerken doen voortdurend onderzoek naar het comfort en de pasvorm, irritatiepunten en verbeterpunten van pads. Je vindt voor pads dan ook veel verschillende namen en interessant klinkende namen voor verschillende soorten technologie, die vaak allemaal klinken alsof het wiel opnieuw is uitgevonden. Laat je daardoor niet gek maken. Er zijn een aantal merken op de markt waar de andere merken een voorbeeld aan nemen en de pads op een meer- of minder goede manier kopiëren. Dit werkt vaak goed uit, maar niet altijd. Een pad is een zeer persoonlijke voorkeur, dus het lezen van reviews van gebruikers heeft niet veel zijn. Twijfel je, ga dan altijd voor een comfortabelere optie. Een optie die wat dikker is (meer dan 10mm dik), en bij voorkeur een structuur heeft die ademen van de huid makkelijker maak. De verschillen in gewicht of performance zijn namelijk niet zo groot tussen de shorts, dus tenzij je amateurwedstrijden rijdt kun je beter een comfortabel short nemen.

back to menu ↑

Fietsbroeken bestellen op internet

Fietsshorts draag je over het algemeen zonder onderbroek. Bedenk goed dat als je op internet besteld je daarom een short nadat je deze een keer hebt gedragen niet meer kan ruilen. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat een short goed past. Vrijwel elk merk heeft een sizing chart, waar je kan zien en meten of een short goed zal passen.

Let goed op: verschillende merken zijn Italiaans, deze shorts zijn vaak goed, maar hebben vaak ook een erg strakke en kleine pasvorm. Soms moet je zelfs tot twee maten kleiner bestellen. Controleer daarom je bestelling goed.
Zorg altijd als je besteld, dat je weet hoe de pad er uit ziet. Een fietsshort kan een flinke investering zijn, dus een verkeerde bestelling kan vervelend zijn.
Bestellen bij een Nederlandse webshop als bol.com of decathlon.nl kan prettiger zijn, voor het geval je een short toch terug moet sturen.
Controleer altijd op de website van de fabrikant of de gegevens in de webwinkel ook daadwerkelijk kloppen. Ook waarschuwen we hier voor namaakproducten. Fietsproducten zijn populair en vaak prijzig, en dus een dankbaar product voor sommige webshops om uit China te importeren en als echt te verkopen. Deze shorts zijn vaak van erbarmelijke kwaliteit.

back to menu ↑

Beste fietsbroek

1. Assos T.laaLalaishorts_S7 (Dames)


Van zo’n hoog geprijsd short mag je wel wat verwachten. Gelukkig levert Assos met dit short een zeer goede kwaliteit af. Veel vrouwen, met name die langere afstanden willen gaan fietsen, zullen hier blij mee zijn. Er lijkt aan alle eigenschappen gedacht die een short voor de vrouw prettiger kan maken: van de borststreek tot de schouders, en de intieme delen tot het zitvlak. Daarnaast ziet dit short er ook nog eens bijzonder stijlvol uit. Een zeer goed product voor de serieuzere fietsster.

2. Assos T.milleShorts_S7 (Heren)


Een zeer goed short voor veel verschillende manieren van het beleven van de wielersport. Rij je graag rustige, korte rondjes? Dan is dit een prima keuze. Maar ook voor de wat langere, serieuzere en snellere tochten is dit een prima keuze. Het short is comfortabel en duurzaam. Voor de iets meer dan gemiddelde prijs krijg je een mooi short. Een prima keuze, waarbij het wel jammer is dat reflecterende elementen ontbreken.

3. Bioracer Vesper Soft (Dames)


We zijn erg enthousiast over deze shorts. Bioracer heeft, in tegenstelling tot zijn gebruikelijke strakke fit, gekozen voor een specifiek ontwerp voor vrouwen. Dit zal veel vrouwen aanspreken. Daarbij is gelet op comfort, pasvorm en looks. Behalve als je van plan bent te gaan racen, is dit dus een zeer geschikt short. De prijs is daar ook naar: iets hoger dan gemiddeld in onze test, maar zeker gerechtvaardigd.

4. Craft Essence (Heren)


Dit short verraste ons op verschillende onderdelen. Naast dat het er goed en neutraal uitziet, is het voor veel verschillende temperaturen inzetbaar. Ook is het gemaakt van gerecycled materiaal, dus je draagt ook nog een steentje bij aan een betere wereld. Voor een basismodel is het net wat hoog geprijsd, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Het comfort, de pad en pasvorm zijn allemaal in orde. De subtiel verwerkte reflectie details zijn een mooi extraatje en bieden wat extra veiligheid.

5. Castelli Endurance X2 (Heren)


Een prima short om lange afstanden mee te gaan fietsen. Let wel goed op je maat, dit merk valt normaal wat kleiner uit dan je normale kleding. Dit short is een mooi compromis tussen comfort, prijs/kwaliteit en design. Bij dit short is goed gelet op details. Veel fietsers die van wat langere afstanden houden zullen hier blij mee zijn. Vooral het comfortabele pad, en kleinere details als de reflecterende strips, dragen bij aan de hoge score van dit short.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0