Top 3
Fietscomputers & fietsnavigatie
Beste fietscomputer
beste fietscomputer

Wahoo Elemnt Bolt

Ben je op zoek naar een fietscomputer geschikt voor al je fietstrainingen, met een aerodynamische vorm en een licht gewicht? Dan is deze fietscomputer wellicht wat je zoekt. De Wahoo Elemnt Bolt De Wahoo Elemnt Bolt was een sensatie toen deze net ...

9.2
2 Garmin Edge 520

Garmin Edge 520

Ben je op zoek naar een fietscomputer geschikt voor trainingen, navigatie of coaching? Deze fietscomputer biedt een hoop. De Garmin Edge 520 Garmin is nu alweer een hele tijd marktleider in fietscomputers. De Edge 520 is van al hun uitgebrachte ...

9.1
€169,95 €299,00 Bekijken
Naar review
3 Wahoo Elemnt Roam

Wahoo Elemnt Roam

Ben je op zoek naar een complete fietscomputer geschikt voor al je fietstrainingen en tochten, met een kleurenscherm? Deze fietscomputer is gericht op sportieve avonturiers. De Wahoo Elemnt Roam De Wahoo Elemnt Roam is de opvolger van de Elemnt ...

9

Beste fietscomputer

Vergelijk beste koop & geteste fietscomputers

De markt van fietscomputers heeft de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan. Waar 10 jaar geleden fietscomputers vaak nog leken op de eerste generatie mobiele telefoons, inclusief digitale klok cijfers en antennes.
Inmiddels is er veel veranderd. Fietscomputers zijn niet meer alleen maar bedoeld om de afgelegde afstand en tijd mee te meten, maar bieden een scala aan verschillende soorten functies die de gebruiker kan voorzien van alle informatie met betrekking tot prestatie en training.
Ook kan de fietser tegenwoordig met veel verschillende fietscomputers navigeren, met- of zonder kaart.
De computers zonder kaart zijn vaak meer geschikt voor training, en iets minder voor navigatie. Ze vallen dan ook vaak in een andere prijsklasse.
De markt voor fietscomputers wordt sinds lange tijd gedomineerd door Garmin, een bedrijf dat GPS-techniek ook gebruikt in horloges en outdoor navigatie. De laatste jaren zijn er echter een aantal andere bedrijven op de markt gekomen die een goedkoper of innovatiever product aanbieden.
Voor de gebruiker kan het soms lastig zijn te beoordelen welke onderdelen van een fietscomputer er belangrijk zijn en welke onderdelen belangrijk zijn voor welk gebruik.
Lees hieronder verder voor meer duiding en informatie over fietscomputers, zodat de verschillende onderdelen duidelijk worden en de gebruiker een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken.

Welke mogelijkheden kan een fietscomputer bieden?

Het is logisch als je jezelf afvraagt: heb ik eigenlijk wel een fietscomputer nodig? Als je gewend bent om van huis naar werk te fietsen en je dagelijkse boodschappen te doen, zul je er waarschijnlijk niet snel over denken om een fietscomputer aan te schaffen. Behalve dat het in dat geval leuk is om te weten wat je snelheid op die moment is heb je er niet echt voordeel van.
Echter zijn er steeds meer mensen die meer tijd op een fiets doorbrengen door de introductie van de e-bike, de speed pedelec en de toenemende populariteit van de racefiets. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende soorten fietsen die populair worden.
Waar twintig jaar geleden je keuze beperkt was tot stadsfiets, racefiets of mountainbike, is er nu voor iedere soort van fietsen een speciale fiets te vinden die om op de meest comfortabele manier datgene te doen wat je leuk vindt: wielrennen, toeren, bikepacken, e-biken, rijden met een speed pedelec, gravel rijden, mountainbiken – noem maar op.
Door deze toename van comfort en keuze is het aantrekkelijker geworden om grotere afstanden met de fiets af te leggen, zowel voor het plezier als voor woon- werkverkeer.
Hierdoor is het steeds noodzakelijker geworden om informatie van een fietscomputer te krijgen. Trainingsdata, om te weten hoe goed je lijf presteert, maar ook navigatie, om routes te kunnen volgen en niet verdwaald te raken.
De ontwikkeling van de fietscomputer is dus een logisch gevolg van de nieuwe mogelijkheden die allerlei soorten fietsen tegenwoordig bieden.
Later zullen we er hier dieper op ingaan hoe die mogelijkheden er specifiek uit zien.

back to menu ↑

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietscomputer?

Bij de aanschaf van een fietscomputer is het natuurlijk handig te kijken wat het specifieke soort gebruik is waar je de fietscomputer voor wil gaan inzetten.
Op de verschillende typen fietscomputers (en dus verschillende typen gebruik) zullen we hieronder verder ingaan, maar eerst kijken we naar de algemene eigenschappen van de fietscomputers. Uiteraard is het budget dat je uit te geven hebt een belangrijke factor.

Navigatie en kaartweergave
fietsnavigatie

Fietscomputers bieden verschillende soorten navigatie aan, en over het algemeen zijn fietscomputers met navigatie duurder dan fietscomputers zonder navigatie. Onder navigatie verstaan we mogelijkheid met de fietscomputer van A naar B te komen.
Dit kan zijn door het simpelweg volgen van een lijn op het scherm, of door zogeheten ‘turn by turn’ navigatie. Deze laatste lijkt het meest op de navigatie van een auto. Let bij de aanschaf van een toestel met navigatie op of de eigenschappen van de navigatie wel bij je wensen past.
Op sommige apparaten werkt dit alleen in combinatie met een verbinding met je telefoon en is de route of bestemming onderweg aan te passen, terwijl op andere apparaten er alleen maar de mogelijkheid bestaat om een vooraf bepaalde route te volgen. Voor sommige modellen dient ook extra betaald te worden voor een gedetailleerde kaart van omgeving, dit zou nadelig kunnen zijn als je een iets krapper budget hebt.

Livetracking

Dit is voor de meeste fietscomputers standaard, in onze test hebben we er maar twee gevonden die niet over deze functie beschikken. Live tracking betekent dat je door een verbinding met je telefoon een link met anderen kan delen en zo kan laten zien waar je je bevindt. Zeker als je alleen gaat rijden, kan dit een handige functie zijn.

Sensoren

Op de verschillende soorten sensoren zullen we later verder in gaan, maar kijk bij aanschaf goed of de computer die je wil kopen de draadloze connectiviteit biedt die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een Bluetooth hartslagmeter hebt, zorg dan dat je fietscomputer ook over Bluetooth beschikt. Hetzelfde geldt voor ANT+ verbindingen.
Ook zijn er van dezelfde fietscomputer vaak verschillende pakketten op de markt, die soms verschillende sensoren kunnen bevatten. Als je denkt dat je deze nodig hebt, kan het vaak goedkoper zijn om een pakket te kopen.

Batterijduur

Fietscomputers maken tegenwoordig over het algemeen gebruik van Li-on batterijen, waardoor de batterijduur van de verschillende computers nogal verschilt. Twee van de computers in onze test maken echter gebruik van een knoopcelbatterij, die gaan dan ook tot een jaar mee.
Probeer voor aanschaf van de fietscomputer goed te bedenken of je de computer ooit wil gebruiken voor toeren of lange afstand rijden. In dat geval kan het de moeite waard zijn om een computer te overwegen die langer dan 10 uur mee kan, of de aanschaf van een portable USB charger lonen.

Datafields

Nu zijn we bij het gedeelte aangekomen dat het meest interessant is voor de mensen die van plan zijn te gaan trainen met de fietscomputer.
Als je dat niet van plan bent, hoef je niet zo erg op dit onderdeel te letten.
Elke fietscomputer kan je vertellen hoe hard je rijdt, wat je gemiddelde snelheid is en hoeveel kilometer je al hebt gefietst.
Ben je op zoek naar een fietscomputer om mee te trainen dan zijn de bovenstaande datavelden, maar ook data via sensoren interessant. Cadans, hoogteverschil en power zijn verschillende soorten informatie die dan handig zijn.

Gewicht en aerodynamica

In fietscomputers zit een groot verschil qua gewicht. Sommige fietscomputers wegen net iets boven de 30 gram, en anderen meer dan 150 gram. Dit lijkt niet al te veel, maar zeker als je serieus aan het trainen bent dan kan dit belangrijk zijn. Ook zijn sommige fietscomputers aerodynamischer dan anderen. Let dan wel op de mount die er bij geleverd wordt, want het kan zo maar zijn dat de combinatie van die twee minder aerodynamisch is dan je denkt.

Design

Let uiteraard op dingen als waterdichtheid en of het materiaal tegen een stootje kan. Daarnaast (misschien had dit kopje iets hoger moeten staan) is het natuurlijk ook belangrijk dat je de fietscomputer er mooi uit vind zien.
Van sommige fietscomputers is maar één versie beschikbaar, van anderen zijn verschillende kleuren beschikbaar.

back to menu ↑

Connectiviteit uitgelegd

We hebben het nu al een aantal keer over connectiviteit en sensoren gehad, zonder dieper op de materie in te gaan. Toch is dit voor de meeste kopers een verwarrend onderdeel. Een lange lijst aan opties en draadloze functies ziet er indrukwekkend uit, maar wat heb je er eigenlijk aan?
Fietscomputers maken over het algemeen gebruik van de volgende soorten connectiviteit. Dit zijn dezelfde soort verbindingen als je maak met moderne telefoons kan maken.
Daarnaast bevindt zich in bijna alle fietscomputers een GPS, de verbinding maakt met satellieten om je positie te bepalen.

Bluetooth

Bluetooth is al lang bekend vanwege de draadloze gegevensoverdracht. Je vindt dit vaak op nieuwere modellen fietscomputers. Heb je dus iets oudere sensoren die je graag met de fietscomputer zou willen gebruiken? Kijk dan goed of je ze middels Bluetooth kan verbinden met je fietscomputer.
Daarnaast wordt Bluetooth vaak gebruikt om verbinding te kunnen maken met je telefoon, waar meestal je bijbehorende app op te vinden is. Handig, zodat je niet telkens meer middels een kabel met de computer hoeft te verbinden voor gegevensoverdracht en uploaden.

Bluetooth Low Energy

Bluetooth Low Energy is in essentie hetzelfde als Bluetooth, en zal in de meeste gevallen ook kunnen verbinden met de ‘normale’ Bluetooth. Mocht het apparaat echter alleen over BLE beschikken, dan leest men her en der terug dat de gegevensoverdracht na langere ritten erg lang kan duren. Wel is dit zuiniger voor je batterij.

ANT+

ANT+ is een type connectiviteit dat al een poos gebruikt wordt binnen de fietswereld om hartslagmeters, cadansmeters en snelheidsmeters (voor fietscomputers die niet over GPS beschikken) te verbinden met de fietscomputer. ANT+ is nog steeds actueel, omdat dit tegenwoordig gebruikt wordt om ook binnen virtueel te kunnen verbinden met trainingssoftware.
Let bij de aanschaf van je fietscomputer goed op het type connectiviteit dat je sensors bieden, als je die al hebt, zodat je ze met de fietscomputer kan verbinden.

GPS

GPS is een bekende vorm van connectiviteit en zorgt er simpelweg voor dat de computer weet waar je je bevindt, en berekeningen voor snelheid en navigatie kan maken.

GLONASS

GLONASS is een nieuwe vorm van GPS satellieten, er wordt gezegd dat ze beter te bereiken zijn. Wel kost het vaak iets meer van je batterij als je wil verbinden met GLONASS satellieten.

Galileo

Voor Galileo geldt hetzelfde als voor het bovenstaande, het is in feite gewoon een nieuw soort GPS satellieten.

WiFi

Iedereen weet natuurlijk wat WiFi is. Op een fietscomputer kan dit gebruikt worden voor gegevensoverdracht en synchronisatie van gegevens.

back to menu ↑

Welke verschillende soorten fietscomputers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten fietscomputers, maar in feite komt het er op neer dat mensen hoofdzakelijk voor twee verschillende redenen fietscomputers kopen: voor training, en voor navigatie.
We hebben verschillende eigenschappen hierboven belicht, maar we belichten deze twee verschillende soorten fietscomputers hieronder nader.

Fietscomputers om mee te navigeren

Hoewel de twee verschillende fietscomputers die we hier duiden vaak in elkaar overlopen, kan het motief om er hetzij mee te willen navigeren, hetzij er mee te willen trainen wel degelijk de doorslag geven voor model dat er gekozen wordt.
Ben je op zoek naar een fietscomputer om mee te navigeren, kijk er dan naar of de computer over een kaart beschikt. Navigeren met een kaart is makkelijker en helemaal als dit een kaart in kleur is.
Er zijn verschillende manieren van navigeren, en als je steeds dezelfde routes rijdt, dan kun je simpelweg een computer kiezen en de routes er vooraf in laden. Het verschilt per fietscomputer op wat voor manier dit gaat. Vaak via het verbinden van de app van de fietscomputer met de app voor het maken wat routes. Sommige apps van fietscomputer beschikken zelf over deze functie.
Ben je iets minder zeker van waar je heen wil tijdens je trips? Een aantal fietscomputers biedt de mogelijkheid onderweg je bestemming aan te passen, of op het apparaat, of op je telefoon.
Gewicht en aerodynamica is voor dit soort fietscomputer wat minder belangrijk. Zichtbaarheid van een (groot) scherm is belangrijker, en daarom is de computer vaker iets zwaarder.

Fietscomputers om mee te trainen

Bij fietscomputers om mee te trainen is navigatie ietwat ondergeschikt. Dit omdat de meeste mensen voor ze gaan trainen vaak hun route hebben vastgesteld.
Datavelden zijn bij dit soort computer het meest belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten manieren van trainen en dus ook een hele hoop datavelden beschikbaar. Let er goed op of de datavelden die je nodig hebt aangeboden worden door de fietscomputer.
Beschik je over een vermogensmeter, kijk dan eens extra goed. Niet alle computers bieden datavelden voor vermogen of niet zo uitgebreid als je wellicht zou wensen.
Gewicht en aerodynamica is voor deze computers wat belangrijker. Je wil je beste prestaties neerzetten, en daar moet een fietscomputer natuurlijk wel aan meewerken.

back to menu ↑

Welke fietscomputer past bij mij?

Ik wil een fietscomputer om mee te navigeren, hoe maak ik nu een keuze?

Zoals in veel testen met vervoersmiddelen is veiligheid een belangrijk onderdeel van de functionaliteit van een product.
Voor de fietscomputer is navigate (weten waar je bent, niet verdwaald raken) belangrijk, maar zeker ook de LiveTrack functie die je op veel nieuwe apparaten vindt. Op deze manier ben je voor je vrienden en familie altijd te volgen, en dat is – zeker als je alleen op pad bent wel zo’n prettige gedachte.
Let daarnaast op de aanwezigheid van een kaart, of de fietscomputer beschikt over turn by turn navigatie, en of je onderweg de route kan aanpassen.
Heb je wat minder te besteden, probeer dan te bezuinigen op datavelden of batterijduur.

Ik wil een fietscomputer om mee te trainen, hoe maak ik nu een keuze?

De bovengenoemde LiveTrack functie is ook iets om op te letten als je een fietscomputer koopt om mee te trainen. Zeker als je alleen gaan trainen, is het voor anderen fijn om te weten waar je bent. Als je je aan het verliezen bent in een inspanning of je zit er simpelweg helemaal doorheen kan een ongeluk in een klein hoekje zitten.
Let bij een computer om mee te trainen er vooral op wat jij interessante datavelden vindt om in de gaten te houden en of de fietscomputer die aanbiedt. Ook kan de app van de fietscomputer interessant zijn. Verschillende merken bieden online platforms aan om je trainingsprogressie in de gaten te houden en je ritten te analyseren. Alle verschillende apps zijn te synchroniseren met andere platforms als TrainingPeaks en Strava, mocht je die al gebruiken. Als je een aerodynamische fietscomputer wil kopen, let dan op de mount die meegeleverd wordt, en hoe het op je stuur past. Het is leuk als een fietscomputer op zichzelf aerodynamisch is, maar als de combinatie met de mogelijk andere accessoires op het stuur niet past, zou het zomaar kunnen dat je er niets aan hebt.
Mocht je een wat krapper budget hebben, bezuinigd dan op batterijduur of kleurenscherm.

back to menu ↑

Beste fietscomputer

1. Wahoo Elemnt Bolt


Om een duidelijk beeld te krijgen tussen de verschillen met een Wahoo en een Garmin fietscomputers. Is een vergelijking met iPhone en Android het beste gelegd. Wahoo fietscomputers zijn over het algemeen veel gebruiksvriendelijker met wat minder vrijheid voor de gebruiker, terwijl Garmin fietscomputers die vrijheid wel toelaten. Net als in de werkelijk is daarom over het algemeen de Wahoo populairder omdat de afwerking voor de gemiddelde gebruiker gewoon beter is gedaan.

Wahoo Elemnt Bolt is dit duidelijk terug te zien, aangezien deze fietscomputer in alle vlakken van onze test uitstekend presteerde. Het is zeker een dure fietscomputer maar je krijgt dan ook meteen een topmodel van wat de markt te bieden heeft. Een geweldige extra toevoeging is de gratis wereldkaart ( een eigenschap die volgens ons vaker gratis meegegeven mag worden).

Kortom Wahoo Elemnt Bolt is duidelijk de beste fietscomputer die je in 2020 kunt aanschaffen, het enige nadeel is eigenlijk de prijs.

2. Garmin Edge 520


De goedkoopste van onze top 3 fietscomputers! De Garmin Edge 520 kwam tijdens onze test in vrijwel alle vlakken uitstekend uit de test, en is een van de meest personaliseerbare fietscomputers die de markt aan te bieden heeft. De 520 zit bordevol functionaliteit maar dit is zowel een positieve en negatieve eigenschap. Want de kans is enorm dat niet alle gebruikers hierdoor juist nooit volledig gebruik zullen maken van alles wat deze fietscomputer aan te bieden heeft.

Kortom een geweldige fietscomputer voor een aangename prijs voor de fietser die net wat meer tijd in zijn fietsnavigatie wil stoppen om het meeste uit te halen.

3. Wahoo Elemnt Roam


Wahoo Elemnt Roam is een fijn alternatief voor mensen die de functie en gebruiksvriendelijk van de Bolt willen maar toch liever een grotere of betere scherm willen en daarvoor wel wat extra voor willen neerleggen.

Wahoo Elemnt Roam is qua functionaliteit vrijwel gelijkwaardig aan de nummer 1 en doet zijn werk uitstekend met een duidelijke interface. Daarnaast krijg je net als bij de Bolt ook een gratis wereldkaart bij wat navigeren met deze fietscomputer net wat leuker maakt door zijn grote kleurenscherm.

Wel is de Wahoo Elemnt Roam net iets minder geschikt als racevariant omdat het toch een stuk groter is dan de Bolt en hierdoor minder aerodynamisch.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0