Top 5
Geteste Fietsendrager
Beste fietsendrager
beste-fietsendrager

Uebler i21

De perfecte fietsendrager is niet altijd de goedkoopste. Nou is het niet dat er geen duurdere opties beschikbaar zijn dan de Uebler i21, maar de i21 steekt daar wel duidelijk met op en schouder bovenuit. Als je kijkt naar het gemak van de montage ...

9.1
2 Hapro Atlas

Hapro Atlas

Een ongelooflijk goedkope fietsendrager die zijn werk prima doet. De Hapro Atlas is ook hierom door de ANWB twee jaar lang verkozen als Beste Koop. Montage In tegenstelling tot de meeste fietsendragers moet je de Hapro Atlas eerst zelf in elkaar ...

8.2
3 Thule EasyFold XT 2 933

Thule EasyFold XT 2 933

Thule is een bekend merk als het op fietsendragers komt. Het is een merk die zichzelf puur richt op het vervoer van goederen en heeft dus ruim ervaring in de branche. Dit is duidelijk te zien aan twee feiten. Ten eerste zijn de meeste fietsendragers ...

8.2
€729,00 €899,00 Bekijken
Naar review
4 MovaNext Lux

MovaNext Lux

De lichtste fietsendrager die beschikbaar is in Nederland. De MovaNext Lux is een sterke aanrader voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare fietsendrager voor een aangename prijs. Winnaar van de Reddot award van 2014. Ook in onze test ...

7.8
5 Pro-User Diamant

Pro-User Diamant

Een betrouwbare fietsendrager die al aardig wat jaren succes heeft gehad in de markt. Pro-User bracht de Diamant voor het eerst in 2012 uit. Sindsdien heeft de Diamant niet 1, niet 2, en zelfs niet 3 maar wel 4 jaar achter elkaar beoordeeld als ...

7.6
€329,00 €379,00 Bekijken
Naar review

beste fietsendrager 2020

Vergelijk beste koop & geteste fietsendragers

Nu het maken van fietstochten (dankzij de e-bike) bij velen weer populair geworden is, komt ook het fietsen in natuurgebieden op enige afstand van de woonplaats steeds meer in trek. Maar ondanks het bezit van zo’n fiets met trapondersteuning zijn die tochten van huis uit soms toch te lang. Maar geen nood. Wie een trekhaak onder de auto heeft kan daar makkelijk een fietsendrager op bevestigen om de eerste kilometers te overbruggen en nog fit te zijn aan de start van de fietstocht. En ook zonder trekhaak zijn er mogelijkheden een fiets te vervoeren.

Een ver Nederlands of Buitenlands natuurgebied verkennen met een fiets is toch rijker als het gaat om ervaring dan met de auto. Voor wie een trekhaak onder de auto heeft, is hiervoor een gemakkelijkere oplossing, namelijk de fietsendrager. Een fietsendrager maakt het mogelijk om met gemak je fiets, zowel normaal als elektrisch, mee te nemen van A naar B. Maar waar let je op bij het kopen van een fietsendrager als consument? In 2020 zijn wij een onderzoek begonnen om deze consumenten te helpen. In dit testrapport vind je onze resultaten voor fietsendragers. Daarnaast ook onze aanraders!

Uebler i21

Zoek je de beste fietsendrager die er anno 2020 beschikbaar is in Nederland en is budget niet een al te groot probleem? Dan is het bijna onmogelijk een beter alternatief te vinden dan de Uebler i21.

Niet alleen is het een knap staaltje Duitse techniek die gemakkelijk te installeren is, het is ook 40% lichter dan de meeste vergelijkbare fietsendragers! Ook hierdoor is het als beste uit onze test gekomen, maar deze fietsendrager is wel vaker bekroond geweest.

back to menu ↑

Hapro Atlas

Een geweldige fietsendrager met een zwak punt, daarom dat hij op de tweede plaats staat.
De Atlas is een goedkope fietsendrager die zijn werk goed doet. Het is zeker een aanrader voor mensen die een fietsendrager zoeken op budget. Hij is beschikbaar in twee modellen, een met 7-polige aansluiting en de ander met een 13-polige aansluiting.

Waar de Atlas punten heeft verloren, is dat het de enige fietsendrager is die in eerste instantie in elkaar moet worden gezet, en daarnaast is de montage toch was complexer dan je zou willen. Dealbreaker? Nee, maar hierdoor verliest het wel de eerste plek.

back to menu ↑

Thule EasyFold XT 2 933

Er is weinig negatiefs te zeggen over de EasyFold XT 2 933, naast dat het een fietsendrager is die aan de zware kant ligt van het spectrum. Hierdoor is het niet aan te raden voor iedereen, helemaal niet iemand die lastig vindt om te tillen.

Zijn werk doet het echter prima en het is een fietsendrager die sterk vergelijkbaar is met de i21 als het gaat om prestatie en functionaliteit. Het is een zwaardere optie die wat goedkoper is.

back to menu ↑

MovaNext Lux

De lichtste fietsendrager in onze top 5, zelfs 1 kg lichter dan de i21! Het is een sterke aanrader als gewicht een grote factor is bij je besluit! Monteren is erg gemakkelijk bij de Lux en dat is in een mum van tijd gedaan.

Daarnaast ligt het qua prijsklasse net tussenin de dure opties en de goedkopere. Zijn grootste nadeel is wel dat deze fietsendrager niet kantelt en dat kan wel erg storen. Hierdoor moet je hem namelijk elke keer afmonteren wil je bij de kofferbak komen.

back to menu ↑

Pro-User Diamant

Een fietsendrager die al 4 jaar lang bekroond is als beste koop door Consumentenbond. De Diamond is een top fietsendrager, indien hij goed is gemonteerd. Daar verliest het wel wat punten mee, want het is makkelijk om er een fout in te maken. Daarnaast is montage zelf ook wel een klus met de Diamond gezien hij zeker aan de zware kant is van het spectrum.

Als je de montage eenmaal onder de knie hebt ( youtube zal zeker helpen, want de instructies zijn mager) dan heb je een goede fietsendrager te pakken met een lage prijs.

back to menu ↑

Hoe hebben wij de beste fietsendrager gevonden?

Bevestiging fiets

luchtstroom-van-geteste-torenventilatoren (1)
Het belangrijkste aspect van iedere fietsendrager is natuurlijk hoe goed de fietsen daadwerkelijk bevestigd zijn. Maar ook de methodiek die gebruikt word om een fiets te bevestigen is van belang. Je wilt natuurlijk niet dat je fiets na een schommelige rit met beschadiging of krassen overblijft.

Wat al snel duidelijk werd tijdens onze eigen test maar ook uit de ervaring van ons testpanel, is dat er een goede balans moet zijn tussen hoe veilig de fietsen vast zitten maar ook hoe snel en gemakkelijk ze vast worden gemaakt. Fietsendragers die een hele moeizame methode hebben van het vastzetten van een fiets zijn niet altijd gewild. Niemand staat te wachten om 5 minuten lang een fiets te bevestigen in de regen!

Gewicht

fietsendrager-test-gewicht
Een fietsendrager is een object dat je van nature vaak zult moeten bewegen van A naar B. Of je nou de fietsdrager van de schuur wilt meenemen of direct vanuit de kofferbak, een te zware fietsendrager zorgt voor veel overlast bij zowel het vervoer als de montage. Als er sprake is van een uitgebreide installatie, is het zeker niet aan te raden om met 20 kg gewicht te zitten sjouwen. Helemaal als je al wat klachten hebt met je rug zal dit het zeker niet bevorderen.

Het is ook een sterk plus- of minpunt geweest voor ons panel, en hierom geven we in onze top 5 duidelijk aan welke fietsendrager het lichtste is.

Prijs

fietsendrager-test-prijs
Een aspect die voorzichzelf spreekt. We hebben tijdens ons onderzoek prijs een sterke factor gegeven in de beoordeling. Wat we hierbij bedoelen is; wanneer een fietsendrager een bepaalde factor duurder is, we ook verwachten om diezelfde factor grotendeels terug te zien, en niet een scenario waarbij de prijs wel 4 keer zo duur is maar de drager 2x zo goed presteert.

Montage

Een fietsendrager moet gemakkelijk te monteren zijn. Dit aspect is sterk verbonden met hoeveel de fietsendrager weegt. We hebben naast gemak ook gekeken naar hoe duidelijk de instructies zijn om de fietsendrager te gebruiken. Fietsendragers die geen gereedschap nodig hebben kregen tijdens onze review extra punten.

Uit ons testpanel bleek dat vaak tijdens de montage van een fietsendrager die geen duidelijke instructies had, de kans op schade groot was. Wat het meest voorkwam was een beknelling van de bedrading van de fietsendrager.

Ervaring van eigenaren

We hebben een groep van 25 leden van ons testpanel gevraagd de fietsendragers gedurende een periode van twee maanden uit te proberen. Daar hebben wij individueel contact mee gehad en hun ervaring genoteerd.

Daarnaast hebben wij ook gekeken naar de online ervaringen en reviews van consumenten omtrent de fietsendragers. Deze ervaringen kun je natuurlijk zelf ook vinden op websites waar het product beschikbaar is (Bol.com, Coolblue, Fietsenwinkel etc).

back to menu ↑

Hoe hebben wij de fietsendragers getest?

Onze test bestaat uit twee onderdelen. Een test gericht op de prestatie van de fietsendragers (gewicht, montage) en de ander gericht op zijn gebruiksvriendelijkheid (ontwerp, handleiding).

Prestatie

De prestatie van alle fietsendragers is bij ons zelf in de buurt uitgevoerd. We hebben voor iedere fietsendrager dezelfde auto route gebruikt om een eerlijke vergelijking te maken. We hebben voor een zo hobbelig mogelijke route gekozen om zo een goed beeld te krijgen van hoe stabiel de dragers zijn. Je kunt hierbij denken aan drempels, maar ook een kort bos/offroad sectie.

Om te bepalen hoe stevig de fietsen gemonteerd waren hebben wij een stuk tape gebruikt met een redelijke hoeveelheid ruimte. Na met de drager rond te hebben gereden konden we zien aan de tape hoe los de fietsen waren gemonteerd (op basis van scheuren in de tape).

Qua montage hebben we meer geleund op de ervaring van ons testpanel en hoe lang het gemiddeld duurt voor ze de fietsendrager achterop hebben geïnstalleerd.

Gebruiksvriendelijkheid

Wij hebben zelf de informatie dat wordt geleverd bij de fietsendrager beoordeeld of het wel of niet duidelijk was. Hier keken we naar hoe compleet de informatie was en na montage gingen we achteraf ook nog kijken of alle punten daadwerkelijk waren vermeld. In veel gevallen was dat namelijk niet zo.

We hebben ook ons testpanel gevraagd om bij de eerste montage een timer te gebruiken om een duidelijk beeld te krijgen van hoe goed de handleiding was en hoe gebruiksvriendelijk de fietsendrager daadwerkelijk is.

back to menu ↑

Soorten Fietsendragers

Trekhaakdrager

trekhaakdrager
Trekhaakdragers zijn de meest voorkomende fietsendragers. Vanwege de consructie van de trekhaak, is het mogelijk om op deze soort fietsendrager 3 fietsen of 2 e-bikes te dragen. Dit type fietsendrager is ook het makkelijkst gemonteerd. Het enige nadeel is dat deze soort fietsendragers van nature duurde zijn vanwege hun constructie en omdat ze een trekhaak vereisen.

Dakdrager

dakdrager
Dakdragers zijn over het algemeen veel goedkoper dan trekhaakdragers. Deze type drager zit over het algemeen beter vast aan de auto, maar eist een hoop meer weer qua installatie. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je de fietsen helemaal op het dak moet zetten wat een aardig grote inspanning zal zijn. Dakdragers zorgen er ook voor dat totale hoogte van je auto veel groter wordt en dat kan best eng zijn met obstakels. Tot slot is het belangrijk om niet te vergeten dat je fiets in principe geen enkel bescherming heeft. Dus afhankelijk van waar je bent, kun je veel last krijgen van muggen/vliegen op je fiets door de snelheid van je auto.

Wij raden over het algemeen dakdragers af als het moet. Mede omdat ze ook veel lastiger zijn om te gebruiken en ze het prijsverschil niet waard zijn.

Achterklepdrager

achterklepdrager
Achterklepdragers zijn het beste alternatief als je een goedkope fietsendrager zoekt. Ze zijn gemiddeld 50% goedkoper dan een trekhaakdrager. Ze zijn secuur en zijn meestal niet al te lastig te installeren. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen trekhaak nodig hebt om deze fietsendrager te gebruiken (naast de prijs).

De nadelen zijn dat een achterklepdrager nooit zo secuur zal zijn als een trekhaakdrager, en daarnaast is de kans dat het je auto beschadigt wel iets groter. Helemaal tijdens het openen en sluiten van de kofferbak. Maar het allergrootste nadeel van achterklepdrager is dat ze geen veiligheid bieden voor je fietsen zelf. Vaak zijn ze gemonteerd met kabels die men gemakkelijk er vanaf kan knippen en de drager los kan maken. Dit betekent dat je in principe niet je dure fietsen achter kunt laten met deze drager zonder een oogje op je auto te houden. Hierdoor is deze veel minder geschikt voor op vakanties.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0