Top 3
Urban Fietshelmen
Beste fietshelm
beste racefiets helm

Abus In-vizz Ascent

Ben je op zoek naar een sportieve helm die ook inzetbaar is bij stadsritten en woon-werkverkeer? Deze helm voldoet mogelijk aan je eisen. De Abus In-vizz Ascent De Abus In-zz Ascent is een sportieve helm gericht op rijders die prestaties willen ...

8.3
€119,99 €159,00 Bekijken
Naar review
2 Lazer Anverz NTA

Lazer Anverz NTA

Ben je op zoek naar een specifieke e-bike helm voorzien van een complete uitrusting aan moderne snufjes? Deze helm is het overwegen waard. De Lazer Anverz NTA De Lazer Anverz NTA is een helm specifiek gericht op e-bikers die de helm gebruiken ...

8.1
3 Abus Hyban

Abus Hyban

Ben je op zoek naar een helm voor stadsritten en woon-werkverkeer? Deze helm is ontworpen voor deze eisen. De Abus Hyban De Abus Hyban is een echte stadshelm. Het ontwerp oogt praktisch, stijlvol en functioneel. De helm is relatief zwaar, en is ...

8

beste fietshelm 2020

Vergelijk beste koop & geteste fietshelmen

Fietshelmen zijn er in vele soorten en maten. Omdat de populariteit van fietsen blijft toenemen, neemt ook het aanbod in helmen toe. Want fietsen is leuk, maar veiligheid staat natuurlijk voorop. Een val zonder helm kan vervelende gevolgen hebben. Voor verschillende manieren van fietsen zijn er veel verschillende soorten helmen op de markt, in allerlei kleuren en met een breed scala aan verschillende – soms innovatieve – functies.

Binnen dit grote aanbod kan het lastig zijn om de juiste helm te vinden. Wij hebben verschillende helmen getest op allerlei verschillende specificaties en voor je op een rijtje gezet. Zo kun je beter tot een keuze komen. Lees hieronder verder om een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken.

Wanneer ben je verplicht een helm te dragen?

In verschillende landen binnen en buiten Europa is iedereen verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen. In sommige landen geldt die plicht gedeeltelijk, of alleen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Soms heeft het dragen van een helm invloed op de afwikkeling van verzekeringsgevallen. In Nederland geldt die helmplicht voor gewone fietsen niet, maar voor speed-pedelecs wel.
Ook is er in 2019 besloten dat er op termijn een helmplicht voor snorfietsers komt.
Een helm dragen is dus niet altijd verplicht in Nederland, maar gezien de mogelijke impact van een ongeluk in het verkeer wel zeer verstandig te noemen.

back to menu ↑

Waarom is het dragen van een helm zo belangrijk?

Ondanks dat het dragen van een helm voor gewone fietsen niet verplicht is, is het zeker verstandig te noemen om wél een helm te dragen. Een fietshelm kan er voor zorgen dat het letsel bij een val in veel gevallen voorkomen of geminimaliseerd kan worden.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar deze cijfers, en een een snelle rondgang langs onder andere de Nederlandse Wielerbond leert dat het dragen van een helm de kans op hersenletsel bij een val met zo’n 35 procent kan terugdringen. Hoofdverwondingen zouden tot en met 88 procent kunnen worden teruggedrongen en verwondingen aan het aangezicht met 66 procent.

Natuurlijk zijn we in Nederland goede fietsers, en fietsen we allemaal ons hele leven. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje – zelfs als je veilig rijdt ben je als fietser erg kwetsbaar in een omgeving met gemotoriseerd verkeer.
Wetende dat een helm zo’n positieve invloed kan hebben op je veiligheid en gezondheid, lijkt het een kleine moeite om een helm te dragen.

back to menu ↑

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm?

Verschillende helmen voor verschillende doeleinden hebben uiteraard veel verschillende kenmerken en specificaties. Daar zullen we u hieronder meer over uitleggen, maar in de basis adviseren wij om bij de aanschaf van een helm binnen je budget op drie verschillende dingen te letten, in volgorde van belang: veiligheid, design en comfort.
We adviseren een ieder om veiligheid als belangrijkste factor te zien, omdat dit de hoofdreden is dat je een helm aanschaft. Daarnaast zijn design en comfort ook belangrijk. Het design van de hem staat vaak in dienst van de veiligheid van de helm. Ten slotte moet een helm natuurlijk ook prettig dragen en is comfort ook een belangrijke component.

back to menu ↑

Veiligheidscertificaten uitgelegd

Om de veiligheid van helmen te testen, maken veel merken gebruik veiligheidscertificaten van de Europese Unie. Niet elk merk maakt hier gebruik van, omdat sommige merken van mening zijn dat de variabelen van het verkeer niet altijd in laboratoria te testen zijn. Toch geeft een veiligheidscertificaat een goede indicatie van de hoeveelheid impact die een helm kan verdragen en welke gedeelten van het hoofd er goed beschermd worden.
In onze test zijn we twee veiligheidscertificaten tegengekomen: de EN1078 en de NTA8776.

EN1078

Dit certificaat wordt het meest gebruikt. Het is een standaard veiligheidscertificaat waarin helmen voor fietsen, skateboards en rollerskates getest worden op impact, de bescherming van vitale delen van het hoofd, zicht en een aantal andere belangrijke veiligheidselementen. Het certificaat bestaat sinds 1997.

NTA8776

Dit certificaat is een uitgebreidere versie van het bovenstaande certificaat. Er zijn aanvullingen gedaan in 2017 om tot een goed veiligheidskeurmerk te komen voor helmen die specifiek gebruikt worden voor speed pedelecs en snelle e-bikes. De helm moet meer impact kunnen verdragen en meer van het achterhoofd van de gebruiker beschermen.

back to menu ↑

Welke verschillende soorten urban helmen zijn er?

Urban helmen zijn er in allerlei soorten en maten. Kijkend naar de specificaties en het beoogd gebruik, zijn er twee verschillende soorten helmen waar we onderscheid tussen maken: speed pedelec/e-bike helmen en de overige urban helmen voor dagelijks gebruik.

Urban helmen voor in de stad

Fietshelmen in de stad of voor woon-werkverkeer kenmerken zich vooral door iets zwaarder te zijn dan helmen om mee te sporten. Dit met name omdat de houding van de fietser tijdens het woon-werkverkeer of bijvoorbeeld het boodschappen doen over het algemeen rechtop zittend is. Op het moment dat een rijder rechtop zit, is een iets zwaardere helm makkelijker te dragen en kunnen er dus relatief gemakkelijk meer veiligheidscomponenten aan de helm worden toegevoegd. Hierdoor zien we vaker extra padding en een groter bescherming gedeelte terug.

Stadshelmen bieden over het algemeen meer comfort, zien er vaak iets stijlvoller uit of passen beter bij normale kleding.

Speed pedelec en e-bike helmen

E-bikes en speed pedelecs kunnen steeds sneller en moeten soms zelf van het fietspad af. Extra bescherming is dan geboden, en dit is ook iets wat we terug zien in het ontwerp van de helmen. Vaak zijn deze helmen helemaal dicht aan de boven-en achterkant. Dit komt soms de ventilatie niet ten goede, maar de bescherming zeker wel. De veiligheidsstandaard voor deze helmen ligt hoger, omdat e-bikers en speed pedelec rijders zich vaker op hogere snelheden tussen gemotoriseerd verkeer bevinden. Vaak lijken deze helmen enigszins op ouderwetse moped helmen in een sportief jasje.

back to menu ↑

Welke helm past bij mij?

Om je goed te kunnen helpen met het kiezen van een fietshelm is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt over waar, wanneer en hoe je je helm wil gebruiken en wat je budget is.
Om je een eindje op weg te helpen hebben we een aantal van de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet:

Ik zoek een helm voor dagelijks gebruik, hoe maak ik nu een keuze?

Zorg allereerst dat het duidelijk voor je is wat voor een fiets(en) je rijdt. Als je een e-bike rijdt, zou een reguliere stadshelm voldoende kunnen zijn. Als je een speed pedelec rijdt op hogere snelheid, kies dan uitdrukkelijk voor een helm die daarbij past. Rijd je een normale stadsfiets, richt je dan in eerste instantie niet op helmen voor speed pedelecs gemaakt zijn, omdat deze vaak gemaakt zijn voor langere ritten en de helmen voor kortere ritten oncomfortabel zouden kunnen zijn.

Ik rijd een e-bike met een hogere snelheid, of een speed pedelec – hoe maak ik nu een keuze?

Gebruik je een e-bike of speed pedelec, zorg er dan voor dat je een helm vindt die over het NTA8776 veiligheidscertificaat beschikt. Ook is het handig als die over een vizier beschikt, die wat regen buiten kan houden. Buiten het veiligheidscertificaat zijn vooral reflectoren op de helm belangrijk voor je zichtbaarheid. Een achterlicht is mooi meegenomen, maar reflectoren zijn effectief en zo hoeft je geen zorgen maken over batterijen. Merken als ABUS en Lazer maken producten die goed uit de test komen. Helmen voor speed pedelecs zijn vaak helmen in een iets hogere prijsklasse, en de kwaliteit is in vergelijking met andere helmen wat zwaarder.

Ik rijd een fiets voor dagelijks gebruik, hoe kies ik nu de juiste helm?

Gebruik je een stadsfiets, dan is een EN1078 keurmerk een goed uitgangspunt voor de aanschaf van een helm. Gerenommeerde merken ontwikkelen vaak hun eigen testen, en kunnen evengoed veilig zijn zonder over het veiligheidskeurmerk te beschikken.
Bedenk goed wanneer je de helm gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld weet dat je ook in het donker te gaan fietsen, weet dan zeker dat de helm over reflectoren of een achterlicht beschikt. Als je van jezelf weet dat je je relatief veel inspant tijdens je ritten, kies dan voor meer ventilatiegaten voor meer verkoeling. Ga je tijdens een regenbui nog steeds met de fiets naar het werk, of neem je dan de auto of het openbaar vervoer? Kun je op deze eerste vraag ‘ja’ antwoorden, let dan bij de aanschaf van een helm op of de schaal aan de bovenkant dicht is, en over een vizier aan de voorkant beschikt. Ook kan het goed zijn om na te gaan of er een regenhoes beschikbaar is voor de helm die je wil aanschaffen. Er zijn van dit type helmen hele goedkope tot en dure modellen beschikbaar, er zijn dus helmen beschikbaar voor elk budget. Ten slotte is persoonlijke smaak natuurlijk ook belangrijk. Voor dit type zijn een breed scala aan ontwerpen en kleuren beschikbaar.

back to menu ↑

Prijs/kwaliteit: is een duurdere helm altijd beter?

Natuurlijk is bij de aanschaf van een helm je budget belangrijk. Belangrijk bij de keuze voor een goede helm is dat je feitelijk naar de specificaties kijkt. Voor veel producten is schoonheid of smaak een goede reden om iets wel of niet te kopen, maar bij de aanschaf van een veiligheidsproduct als een helm zou deze motivatie niet op de eerste plek moeten staan. Gelukkig hebben we in onze test een hoop helmen gevonden die zowel stijlvol als veilig zijn. Beschikt een helm niet over een veiligheidscertificaat, dan hoeft dit geen reden te zijn om een helm niet aan te schaffen: veel gerenommeerde bedrijven voeren hun eigen testen uit en hanteren soms zelfs iets andere, maar hogere standaarden.
Over het algemeen blijkt dat de helmen in een hogere prijsklasse veiliger zijn. Echter, als je over een krap budget beschikt en een helm van een minder vooraanstaand merk wil aanschaffen, dan is een veiligheidscertificaat een keuze voor zekerheid.

back to menu ↑

Beste fietshelm

3.Abus Hyban

80 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Abus Hyban - €52,95

Een zeer betaalbare fietshelm en zeker de beste koop uit onze onderzoek. De Hyban scoort voor zijn prijs prima qua veiligheid en is ideaal als je een goedkope helm zoekt voor je e-bike of speed pedelec.

Het enige waar de Abus Hyban minder is scoort is de design. Het heeft bijvoorbeeld een vizier maar die is daar puur voor het uiterlijk en dient niet echt zijn functie.

2.Lazer Anverz NTA


Een fietshelm voor in de stad met prima scores qua veiligheid! Wat de Lazer Anverz NTA speciaal maakt van de rest in onze top 3, is extra moderne eigenschappen die deze fietshelm heeft. De fietshelm maakt gebruik van LED verlichting zodat je als fietser extra zichtbaar bent in de avond, maar heeft ook een extra bevestigingspunt als je een GoPro wilt bevestigen om de omgeving te filmen tijdens het fietsen.

De Lazer Anverz NTA heeft een NTA 8776 wat betekent dat het naast een gewone fiets ook gebruik kan worden op een e-bike of speed pedelec.

1.ABUS In-vizz Ascent


Een hoge kwaliteit fietshelm met een uitstekend prijs/kwaliteitverhouding. Vooral op veiligheid scoort de In-vizz Ascent hoog qua punten. De helm voldoet daarnaast aan specifieke veiligsnormen waardoor het geschikt is voor speed pedelecs. Begrijp ons niet verkeerd, het is een redelijk prijzig helm. Maar je krijgt er ook meteen aardig wat voor terug. De helm heeft extra bescherming aan de belangrijkste onderdelen van je hoofd voor dat extra beetje bescherming. Daarnaast scoort de helm ook qua comfort en design heel goed, en het een van de weinige helmen met een wasbare uitvoering.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0