Top 3
Beste hoverboard 2020
Beste hoverboard
beste hoverboard kopen

Segway Ninebot S-PLUS

Sommige mensen zijn op zoek naar een hoverboard om mee te spelen, en sommige mensen zijn op zoek naar een hoverboard om afstanden mee te overbruggen. Bijna elk hoverboard in onze test bevindt zich in de prijsklasse van tussen de 150 en 300 euro. Dat ...

8.9
2 Oxboard Pro

Oxboard Pro

Oxboard is in Nederland een bekend merk voor hoverboards. Het bedrijf staat bekend om goede after-service en de prima hoverboards die het bedrijf produceert. Heb je een iets groter budget en vraag je iets meer van je hoverboard? Lees hier wat wij ...

8.7
3 Smart Hoverboard Regular

Smart Hoverboard Regular

Veel gebruikers van hoverboards vinden specificaties belangrijker dan het merk of het uiterlijk. Dit komt omdat veel merken op elkaar lijken, en de specificaties ook. Mocht je met name letten op de prijs/kwaliteitverhouding, dan loont het de moeite ...

8.7

Beste hoverboard

Vergelijk beste koop & geteste hoverboard

Hoverboards pasten tot een tijdje terug vooral bij het beeld van de toekomst zoals we dat in de jaren ‘90 hadden: met hoverboards, vliegende auto’s in een compleet gedigitaliseerde samenleving. Met de huidige technologie is een hoverboard echter geen toekomstmuziek meer, en zie je ze steeds vaker in het straatbeeld opduiken.
Vaak zijn het kinderen die er mee spelen, maar ook steeds vaker zijn het volwassenen die een hoverboard gebruiken voor meer functionele doeleinden. Ten slotte, we willen met zijn allen de CO2-uitstoot op de planeet wat terugbrengen. Hoverboard kunnen dan een ‘groen’ alternatief voor auto’s of motoren.
Sommige mensen zullen nog niet helemaal op een rijtje hebben wat een hoverboard is, en dat is begrijpelijk. Er zijn tegenwoordig veel verschillende producten op de markt als het gaat om e-mobility, en het is niet altijd even makkelijk deze te onderscheiden.
Ter verduidelijking hebben we daarom deze tekst geschreven. Wat is een hoverboard precies? Waar moet ik op letten bij de aankoop van een hoverboard? Welke regels gelden er rondom de hoverboards? Op dit soort vragen vind je hier een antwoord, zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken voor een hoverboard in onze test.
Lees hier verder, en kom alles te weten over dit product!

Wat is een hoverboard?

Hoverboards zijn tweewielige, elektrische, draagbare apparaten die ook algemeen bekend staan als

Zelfbalancerende scooters of balance boards

Oorspronkelijk verwijst de term hoverboard naar een zwevend apparaat dat populair is geworden in de filmcultuur van de jaren ‘80 en ‘90. Voornamelijk door films als Back To The Future. Hoverboards, zoals ze bekend zijn geworden, zijn de nieuwste rage in zelfrijdende mobiliteit en e-mobility. Deze apparaten functioneren doorgaans als aangedreven skateboards en bestaan uit een platform voor de berijder, gelegen tussen twee wielen en aangedreven door grote lithium-ion batterijen.

Een misconceptie over de hoverboard is dat deze in de lucht kan vliegen. Deze indruk kan door de eerder genoemde films wel ontstaan zijn, en er zijn ook testen gedaan met producten om dit te bewerkstelligen. Voor de consumentenmarkt hebben we het met een hoverboard echter altijd over een een oplaadbare versie van een zelfbalancerend skateboard of board.

De meeste hoverboards kunnen een maximum snelheid bereiken van zo’n 15 tot 20 kilometer per uur. Behoorlijk sneller dan een wandelaar of hardloper dus, en meer vergelijkbaar met de snelheid van een fiets.

Verderop op deze site hebben we het over speed pedelecs, waar we voor de beoordeling gebruik maken van eenzelfde opzet. We vergelijken design, accuprestaties en motorprestaties. De drie belangrijkste elementen voor producten binnen het e-mobility segment.

Hoverboards worden over het algemeen gebruik gemaakt om mee te spelen, door kinderen, maar omdat de techniek van de hoverboards steeds geavanceerder en goedkoper te maken wordt, nemen ook de specificaties steeds meer een vlucht. Een hoverboard van vijf jaar geleden is niet te vergelijken met een hoverboard van nu. Hierdoor worden deze producten ook steeds geschikter voor het overbruggen van korte en middel korte afstanden als alternatief voor bijvoorbeeld de bus of een OV-fiets.

back to menu ↑

Hoe werkt een hoverboard?

Je ziet ze rijden, mensen op een hoverboard – en je vraagt je af: hoe kan het dat men zo makkelijk gebalanceerd blijft staan? Hieronder leggen we uit hoe een hoverboard werkt.

In een hoverboard zit ook een moederboard, net als bij een PC op laptop. Dit moederboard is zo ingesteld dat het helpt bij het balanceren van het gewicht op het hoverboard. Daarom is er voor een hoverboard vaak ook een minimumgewicht en een maximumgewicht, ander herkent het apparaat niet dat er een gebruiker op staat.
Dit moederboard communiceert met een gyroscoop, dat de hoek van het hoverboard kan aanpassen. De gyroscoop is bij vrijwel alle hoverboards van erg goede kwaliteit, omdat niet vallen nu eenmaal het belangrijkste onderdeel van een hoverboard is. Deze standaard specificatie hebben we dan ook niet uitgebreid meegenomen in onze test.
Samen met de motor van het apparaat zorgen deze drie onderdelen er voor dat de wielen, die over het algemeen tussen de 6,5 en 10,5 inch breed zijn, zijn berijder comfortabel in positie kunnen houden. Al zullen de eerste paar keer uitproberen van een hoverboard misschien wat spanning met zich meebrengen.

back to menu ↑

Wat is het verschil tussen een hoverboard en andere e-mobility apparaten?

Zeker voor mensen die nieuw op de markt voor hoverboards zijn kunnen wellicht wat in de war raken van allerlei verschillende termen gebruikt voor vergelijkbare producten.
Er zijn een hoop verschillende e-mobility producten op de markt tegenwoordig. Denk dan aan elektrische scooters (steps), elektrische fietsen, elektrische auto’s, elektrische blades, etcetera.

Het grootste verschil met andere producten zijn hem in twee dingen:

Draagbaarheid en geassisteerde balans.

Veel e-mobility producten zijn wat groter en zwaarder en zijn handig of prettig om te gebruiken, maar niet handig om te vervoeren. Ben je van plan je product te gebruiken voor bijvoorbeeld het laatste stuk vervoer na het uitstappen van de trein? Dan is een hoverboard een goede keuze. Denk over het gebruik goed over na voor aanschaf van een product.

Daarnaast de geassisteerde balans. Voor veel producten is dit niet van toepassing. Fietsen en scooters bijvoorbeeld assisteren zichzelf, en bij elektrische blades doe je dit zelf. Een hoverboard wordt ook wel een balance board of balanced scooter genoemd. De assistentie die dit apparaat je kan geven om rechtop te blijven staan is vrij uniek te noemen.

Ook de prijs mag hier niet onderbelicht blijven. Van alle e-mobility producten is het hoverboard één van de meeste verkochte, en er is veel concurrentie op de markt. De prijzen, in vergelijking met de prestaties die je daarvoor krijgt, zijn dan ook aan de lage kant te noemen. Dit is zeker niet voor elk e-mobility product het geval.

back to menu ↑

Hoverboards: belangrijke termen uitgelegd

Soms is het lastig bijhouden bij nieuwe producten als hoverboards wat verschillende termen of onderdelen betekenen. Zeker als voor één product verschillende aanduidingen worden gebruikt en termen soms in het Nederlands, soms in het Engels vermeld worden en soms zelfs door de fabrikant zelf in het leven geroepen worden.
Hier vind je een lijst met de belangrijkste termen om te kennen voor het begrijpen van een hoverboard.

Actieradius

Actieradius, een term die we op deze site ook tegenkomen bij bijvoorbeeld speed pedelecs, wordt voor hoverboards vaak ‘autonomie’ genoemd. Met andere woorden: hoe ver of hoe lang kan een hoverboard zelfstandig opereren, zonder opgeladen te hoeven worden. Het is de uitdrukking van het aantal kilometers dat het apparaat op een volle batterij kan afleggen.
De autonomie hangt sterk af van het gebruik van de motor en andere elementen als bijvoorbeeld de wegligging.

Wh (wattuur)

Dit is de term die gebruikt wordt om aan te geven hoe groot de capaciteit van de motor is. De meeste hoverboards hebben een motor van 2 x 350W. 700W in totaal dus. Dat wil zeggen dat beide wielen aangedreven worden door een motor van 350W. Heeft een hoverboard meer kracht dan dit gemiddelde? Dan kan dat een goede reden zijn om dit model te overwegen. Het wattage (wattuur) heeft met name invloed op de maximumsnelheid en in mindere mate de actieradius.

Hoverboard

Beschreven in het eerste hoofdstuk van deze tekst. Ook bekend als balance board, zelfbalancerende scooter.

Laadtijd

De tijd die een lege accu nodig heeft om weer volledig op te laden. Bij de meeste hoverboards is dit tussen de 3 en 5 uur. Dit hangt ook af van het type lader dat er door de fabrikant meegeleverd wordt.

Autonomie

Zie ‘actieradius’.

mAh (milliampere-uur)

Dit is de uitdrukking die gebruikt wordt om de capaciteit van een batterij aan te geven. Om u een idee te geven: een batterij van ongeveer 4000 mAh bleek gemiddeld in onze test. Daaronder kun je mindere prestaties van hoverboard verwachten, en daarboven uiteraard betere.
In de communicatie van fabrikanten over de batterijcapaciteit worden niet altijd dezelfde termen gebruikt. ‘mAh’ zien we het vaakst, maar andere termen worden ook gebruikt.

Cell

In principe kun je deze uiting negeren. Dit zegt iets over de vorm en het ontwerp van de batterij, maar weinig over de inhoud. Probeer de ‘mAh’ te achterhalen.

Wh (wattuur)

Ook voor batterijen kun je de capaciteit uitdrukken in W of Wh. Dit kan echter verwarrend zijn. Hou een vuistregel van ongeveer 100W = 3000 mAh aan, en baseer daar je beoordeling van de batterij op.

Bluetooth

Bluetooth wordt voor hoverboards gebruikt voor communicatie met een mogelijke app op je telefoon, en voor het afspelen van muziek in de speakers die zich in sommige hoverboards bevinden.

ABS

Vaak wordt er gesproken over een ‘ABS casing’. ABS is een stevig soort polythermisch plastic. Hetzij anders aangegeven, zijn alle hoverboards gemaakt van plastic of ABS.

Kart of hoverkart

Sommige hoverboards leveren een karretje mee waar je in kan zitten. Met stangen aan de zijkant zoals we dat kennen van bijvoorbeeld een skelter.
Een hoverkart is in principe een ander product dan een hoverboard door het verschillende type van gebruik. Omdat het soms echter erg makkelijk is om de twee onderdelen uit elkaar te halen, hebben we toch enkele modellen meegenomen in de test.

LED

Een LED-lamp zal bij iedereen bekend zijn. Waarom we deze toch in onze begrippenlijst opnemen is omdat deze niet altijd dezelfde functie hebben bij een hoverboard.
Let hier goed op, LED-lampen kunnen bij hoverboards soms het tegenovergestelde bereiken. Sommige modellen zijn versierd met een hoop kleurige lampjes. Erg leuk, maar in het verkeer wellicht niet het meest duidelijk en mogelijk zelfs verwarrend.
Andere LED-lampen zijn meer in lijn met het soort lampen die we kennen van bijvoorbeeld auto’s. Witte voorlichten en rode achterlichten geven een duidelijke indicatie van verkeersdeelname.

back to menu ↑

Hoverboards en regelgeving

Let op, niet met alle hoverboards mag je zomaar de weg op. Het zou kunnen dat hier snel verandering in gaat komen, want in veel andere landen is dit gewoon toegestaan.

Dit komt omdat een hoverboard geen duidelijk stuur heeft, het apparaat valt daarom technisch gezien onder geen enkele wetgeving. Let hier dus goed op bij de aankoop van een hoverboard, of calculeer in dat je deze voorlopig niet op de openbare weg mag gebruiken.

Met modellen die een stuur(tje) of een zit(je) hebben mag dit dus wel. In de praktijk komt het er op neer dat je voor het rijden met een hoverboard op een waarschuwing mag rekenen.

Op je eigen terrein mag je zo veel met een hoverboard spelen als je wil. Ook in plekken die van de openbare weg af zijn zou gebruik geen probleem moeten zijn.

Sommige modellen zijn dus gemaakt voor een doeleinde dat in andere landen vaak wel, maar in Nederland (nog) niet toegestaan is: het rijden op de openbare weg.

In de herfst van 2019 heeft onze minister van Veiligheid en Justitie gecommuniceerd dat er gestreefd moet worden naar een Europese legalisering van dit soort voertuigen.

back to menu ↑

Welke soorten hoverboards bestaan er en welke past bij mij?

Als je begint te zoeken naar een hoverboard kan het soms lastig zijn te bepalen wat je wil hebben, en wat voor verschillende soorten hoverboards er zijn. Er is een een hoop verschillende keus – zeker online. We zien in onze test dat hoverboards over het algemeen in vier verschillende categorieën in te delen zijn. Er moet wel gezegd worden dat er een hoop overlap is tussen de verschillende soorten.

Hoverboards om mee te spelen

Dit zal de meest gezochte en geproduceerde hoverboard zijn. De hoverboard om mee te spelen kenmerkt zich vaak door een wat goedkopere uitstraling. De afwerking is vaak met een wat minder zwaar plastic gedaan, en de wielen zijn zelden groter dan 6,5 inch. Vaak opgevrolijkt door verschillende LED-lampen en Bluetooth speakers en een opvallend uiterlijk. Erg geschikt voor kinderen en stiekem ook volwassenen: de meeste modellen hebben een draagkracht van tot wel 120 kilo.

Hoverboards voor forenzen en woon-werkverkeer

In Nederland dus nog even toekomstmuziek, maar wellicht niet voor lang. Hoverboards om de hele route, of het laatste gedeelte van de route naar je werk af te leggen. Deze hoverboards kenmerken zich vaak door een iets rustigere stijl en zijn wat groter om een grotere accu te kunnen plaatsen. Zo wordt de actieradius, autonomie, groter. Sommige modellen kun je al gebruiken in Nederland, omdat ze een stuur of zitje hebben. Segway is hier een voorbeeld van. LED lampen op deze modellen worden over het algemeen ingezet om remmen aan te geven en te kunnen verlichten in het donker, in tegenstelling tot de hoverboards om mee te spelen, waar die lampen meer gebruikt worden voor vrolijkheid.

Off-road hoverboards

Veel hoverboards hebben het predikaat off-road, maar uit onze test blijkt dat niet veel modellen die titel ook echt waarmaken. Een off-road hoverboard heeft bredere wielen en banden, en een iets stevigere behuizing dan de gemiddelde hoverboard. Soms is deze zelfs van aluminium.
Lees voor een overweging van een off-road hoverboard even onze review. In de praktijk blijkt namelijk dat veel modellen wel de titel ‘off-road’ dragen maar die titel eigenlijk niet verdienen.

Hoverboards voor langere afstanden

Ook dit type hoverboard kan in Nederland nog even niet echt gebruikt worden, er zijn er dan ook nog niet zo veel van. Lange afstanden vragen om een grote accu, en een grote accu is erg prijzig. In onze test zijn er één of twee hoverboards die aan deze eis zouden kunnen voldoen. Wil je langere afstanden afleggen, dan adviseren wij even verder te zoeken naar bijvoorbeeld een e-bike.

back to menu ↑

Segway Ninebot S-PLUS


De Segway Ninebot S-PLUS is heel erg hoog geprijsd hoverboard in onze test. Hiervoor krijg je wel een uitstekende hoverboard voor terug die extreem veilig zijn werk doet. De S-PLUS beschikt daarnaast ook om een grote accu, wat ook een grote actieradius betekent. Wil je een hoverboard waar je 20 tot 30 kilometer mee kan reizen, dan is dit model zeker het overwegen waard!

back to menu ↑

Oxboard Pro


De Oxboard One is een gemiddeld hoog geprijsd hoverboard in onze test. Je krijgt daarvoor een prima product, met het voordeel dat je het makkelijk in Nederland zou kunnen laten repareren. Wat op zichzelf al een enorme bonus is. De Oxboard Pro is verder een hoverboard gemaakt uit hoogwaardige materiaal die zeker wel tegen een stootje kan.

back to menu ↑

Smart Balance Regular


De Smart Balance Regular is een gemiddeld laag geprijsd hoverboard in onze test. Je krijgt hiervoor een erg goed product. Gezien de specificaties van andere modellen en de bijbehorende prijzen, is het lastig een betere prijs/kwaliteit verhouding te vinden dan dit model. We kunnen op basis van onze testresultaten, dit model dan ook aanbevelen. Zeker als je op zoek bent naar een hoverboard op een wat strakker budget.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0