Top 3
Racefiets helmen
Beste racefiets helm
beste racefiets helm

Agu Thorax

Ben je op zoek naar een sportieve helm voor toertochten en om je beste prestaties neer te zetten? Deze helm is geschikt voor wielrenners en mountainbikers. De Agu Thorax De Agu Thorax is een sportieve helm gericht op rijders die prestaties ...

8
2 Lazer Blade

Lazer Blade

 • Ventilatiegaten: 22
 • Keurmerk: EN1078
 • Vizier: Nee
 • Speed Pedelec: Nee

7.8
3 Magicshine Genie

Magicshine Genie

 • Ventilatiegaten: 15
 • Keurmerk: EN1078
 • Vizier: Nee
 • Speed Pedelec: Nee

7.7

Beste racefiets helm 2020

Vergelijk beste koop & geteste racefiets helmen

Er zijn veel verschillende soorten sporthelmen. Steeds meer mensen gaan wielrennen, mountainbiken, fietsen in het veld. Fietsen wordt ook steeds meer een vorm van vakantie houden. Omdat we in Nederland vanaf kinds af aan leren om te fietsen, is voor velen de stap naar fietsen als sport niet zo groot.
Helmen zijn bij fietsen als sport een essentieel, misschien wel het meest essentiële, onderdeel van de outfit. Vaak beweegt met zich tijdens het fietsen voort op een hogere snelheid, of in een omgeving met snel gemotoriseerd verkeer.
In deze situaties kan het makkelijker zijn om de controle over het stuur te verliezen en op een vervelende manier terecht te komen. Fietsen is met name gezond, maar de gevolgen van een val kunnen ernstig zijn.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende sporthelmen op de markt en het kan lastig zijn om een keuze te maken. Ze zien er vaak aantrekkelijk uit en beschikken over veel verschillende specificaties, waardoor het lastig kan zijn om een goede beslissing te maken.
Wij hebben het aanbod sporthelmen voor je op een rijtje gezet om een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken voor dit essentiële onderdeel van je fietsoutfit.

Wanneer ben je verplicht een helm te dragen?

Racefietsers en mountainbikers nemen logischerwijs een voorbeeld aan wat professionele sporters dragen. Tot en met 2003 was het volgens de wereld fietsbond niet verplicht om een helm te dragen in wedstrijdverband. Een dodelijke crash maakte daar echter verandering in, en vanaf toen is het voor iedereen verplicht geworden om tijdens wedstrijden een helm te dragen.
In verschillende landen binnen en buiten Europa is iedereen verplicht om een helm te dragen tijdens het fietsen. Ook bij wedstrijden van de KNWU (de Nederlandse Wielerbond) is dit verplicht. Wettelijk gezien is het voor recreanten niet verplicht om een helm te dragen.
In sommige landen geldt die plicht gedeeltelijk, of alleen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Soms heeft het dragen van een helm invloed op de afwikkeling van verzekeringsgevallen. In Nederland geldt die helmplicht voor gewone fietsen niet, maar voor speed-pedelecs wel.

back to menu ↑

Waarom is het dragen van een helm zo belangrijk?

Het dragen van een helm is voor zowel een sporthelm als en reguliere helm niet verplicht in Nederland. Echter is het wel dragen van een helm een verstandige keuze. Het dragen van een helm kan schade bij veel verschillende soorten ongelukken beperking of zelfs helemaal voorkomen.
Uit betrouwbare onderzoeken blijft dat hersenletsel, hoofdverwondingen en schade aan het gezicht met grote percentages tot wel 88% kunnen worden teruggedrongen.
Voor een wielrenner of mountainbiker is een helm dragen helemaal verstandig. Door de hoge snelheid waarop de fietser zich voortbeweegt dan een val meer schade opleveren. Ook zitten deze fietsers over het algemeen effectief meer tijd op de fiets, en zo wordt de kans op een ongeluk natuurlijk groter.
Tegenwoordig wordt er ook bij recreanten gek opgekeken op het moment dat iemand geen helm draagt. Een kleine moeite kan een hoop leed besparen.

back to menu ↑

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm?

Er zijn een hoop verschillende soorten fietssporten waar verschillende typen helmen voor de bestaan. Deze helmen hebben allemaal hun eigen verschillende kenmerken. Hieronder kunt u meer lezen over deze eigenschappen. We adviseren op drie verschillende componenten te letten.

Als eerste veiligheid. Daaronder verstaan we in dit geval hoe goed de helm de impact van een val kan verdragen, en hoe goed de helm zichtbaar is in het verkeer. Er vanuit gaande dat de lezer van dit artikel geen professioneel wielrenner of mountainbiker is adviseren we altijd veiligheid als eerste uitgangspunt te nemen. Een professioneel sporter zal wellicht aerodynamica of gewicht belangrijker vinden, maar dat is hier niet van toepassing.
Na veiligheid zijn design en comfort de twee belangrijkste componenten om op te letten.

Om je beste prestaties te kunnen neerzetten moet een helm natuurlijk ook goed zitten. Comfort kan zitten in de type voering die gebruikt wordt, de kinband, de sluitingen en de ventilatiegaten. Niemand wil een overhit gevoel tijdens een zware inspanning. Daarnaast is design ook een belangrijke factor. Natuurlijk wil elke sporter er ook sportief uitzien en kan de kleur of het ontwerp van de helm een factor spelen in de keuze voor een helm, maar in het design vind je ook een hoop componenten terug die een helm veiliger kunnen maken. Denk aan reflectoren, achterlampen, en zichtbare kleuren.

back to menu ↑

Het veiligheidscertificaat voor sporthelmen uitgelegd

racefiets helm test
Binnen de Europese Unie bestaan voor veiligheid standaarden en keurmerken voor allerlei producten (denk aan het bekende CE keurmerk). Voor fietshelmen bestaat dit keurmerk ook.
Niet elk merk maakt hier gebruik van, omdat sommige merken van mening zijn dat de variabelen van het verkeer en in wedstrijd omstandigheden niet altijd in laboratoria te testen zijn. Toch geeft een veiligheidscertificaat een goede indicatie van de hoeveelheid impact die een helm kan verdragen en welke gedeelten van het hoofd er goed beschermd worden.

EN1078

Het gebruikte certificaat heet EN1078. Het is een standaard veiligheidscertificaat waarin helmen voor fietsen, skateboards en rollerskates getest worden op impact, de bescherming van vitale delen van het hoofd, zicht en een aantal andere belangrijke veiligheidselementen. Het certificaat bestaat sinds 1997.

back to menu ↑

Welke verschillende soorten sporthelmen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten sporthelmen. Binnen de de test die we hebben uitgevoerd komen we voornamelijk racefiets helmen en mountainbike helmen tegen. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende soorten sporthelmen, maar hieronder kijken we nader naar de zojuist benoemde helmen.

Racefiets helmen

Racefiets helmen zijn vaak een stuk lichter vanwege de voorovergebogen houding van deze fietsers. Bij een lichtere helm is er minder belasting voor de nek. Racefiets helmen zijn vaak licht, beschikken over veel ventilatiegaten en zijn vaak iets minder comfortabel. Deze helmen worden ook regelmatig gebruikt voor fietsers in het stadsverkeer, bijvoorbeeld omdat deze zo licht zijn, maar ook omdat de simpele modellen vaak zeer betaalbaar zijn.

Mountainbike helmen

Mountainbike helmen bieden meer bescherming dan racefiets helmen. Gewicht speelt bij het mountainbiken een kleinere rol dan bij het racefietsen. Het achterhoofd wordt vaak beter beschermd, en soms vind je op een mountainbike helm systemen om bijvoorbeeld cameraatjes of lampen op te monteren.

back to menu ↑

Welke helm past bij mij?

Om een goede helm uit te kiezen is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt over waar, wanneer en hoe je je helm wil gebruiken en wat je budget is.
Om je zoektocht gemakkelijker te maken hebben we een aantal vragen voor je op een rijtje gezet.

Ik ga de helm gebruiken om mee te sporten, hoe maak ik nu een keuze?
Kies allereerst tussen een racefiets helm of mountainbike helm. Voor de mountainbike is een racefietshelm minder geschikt, omdat deze mogelijk te weinig bescherming biedt tegen modder en de bescherming van het achterhoofd soms wat beter kan. Voor een racefietser is het beter geen mountainbike helm te nemen omdat deze vaak zwaarder zijn en dit gezien de sportieve positie om de racefiets tot extra belasting van de nek zou kunnen leiden.
Van beide types helmen zijn voldoende keuzes beschikbaar voor elk budget.

Ik rijd een racefiets en zoek een wielerhelm, hoe maak ik nu een keuze?
Voor wielerhelmen zijn een hoop verschillende keuzes te maken, meer specifiek gericht op prestatie en aerodynamica. Kies bij een racefiets helm voor een helm met een EN1078 keurmerk of een gerenommeerd merk dat als veilig bekend staat.
Als gewicht belangrijk voor je is, kies dan een lichte helm. Zorg dat je een helm met genoeg ventilatie kiest. Let op: er zijn een aantal wielerhelmen op de markt die aerodynamica boven alles plaatsen. Soms gaat dit ook ten koste van de veiligheid van de helm. Sommige profteams maken gebruik van dit soort helmen. Voor recreatief gebruik adviseren wij veiligheid altijd als eerste uitgangspunt te nemen.

Ik rijd een mountainbike en zoek een mountainbike helm, hoe maak ik een keuze?
Voor mountainbiken is gewicht minder belangrijk, en is het aan te raden een helm te kiezen die een groter gedeelte van het hoofd beschermd. Ook een vizier is handig, om modder buiten te houden. Als je een sportcamera of lamp op de helm wil monteren, kies dan een helm die over een beschikt over een punt om deze te bevestigen.

Prijs/kwaliteit: is een duurdere helm altijd beter?
Helmen om mee te wielrennen of mountainbiken kunnen erg prijzig zijn. Omdat het om je veiligheid gaat, is het normaal als je je afvraagt of een duurdere helm dan ook veiliger of beter is dan een goedkopere helm.
Over het algemeen scoren helmen in een hogere prijsklasse iets beter in onze test. Dit omdat deze helmen in de meeste gevallen meer specificaties hebben die in mindere mate de veiligheid, en in meerdere mate het comfort en het design ten goede komen. Echter, ook als je een krapper budget hebt is het mogelijk een veilige helm te vinden die aansluit bij je wensen. Er zijn verschillende budget versies op de markt van vooraanstaande merken, waarbij duurdere modellen als uitgangspunt zijn genomen in het ontwerp.

Ook zijn er van minder bekende merken betaalbare helmen te koop met een EN1078 certificaat.

back to menu ↑

Beste fietshelm

1.Agu Thorax


Een prijzig racefietshelm maar dan krijg je ook meteen een top kwaliteit product voor terug. Agu heeft aardig wat werk gestoken om de Thorax de perfecte balans te geven van veiligheid en comfort.
Deze fietshelm is ideaal voor de fietsers die een helm zoeken voor prestatie, en dat ook bij een bekende merk doen met veel kennis omtrent fietserkleding. Agu heeft voormalig ook voldoende professionele Nederlandse teams gesponsored

De fietshelm zelf is lekker licht met een gewicht van maar 240 gram en is fijn om te dragen. De helm lucht prima door zijn toch groot aantal ventilatiegaten. Deze fietshelm heeft ook een EN1078 keurmerk waardoor je wat zekerheid krijgt omtrent zijn veiligheid.

2.Lazer Blade

 • Product
 • Specification
 • Deals

Lazer Blade

79.95
 • Ventilatiegaten: 22
 • Keurmerk: EN1078
 • Vizier: Nee
 • Speed Pedelec: Nee
Add to compare
Gewicht

0.25

Omtrek(cm)

55

Ventilatiegaten

22

Verstelbaar

Ja

Reflectoren

Nee

Vizier

Nee

Wasbare voering

Nee

Kinband

Ja


Een geweldige alternatief op de Agu Thorax. De Lazer Blade is een geweldige fietshelm die in de meeste vlakken net wat lager scoorde in onze test dan de Thorax. Dit is verder geen enorm probleem, het verschil was maar klein. Wat de Lazer Blade dan wel weer aantrekkelijker maakt is zijn gunstigere prijs.
Je offert maar een beetje op in comfort en veiligheid en bespaart toch wel wat op de totale prijs van de helm. De Lazer Blade is net als de Thorax gekeurd op de EN1078 maar is iets minder comfortabel met een wat zwaarder gewicht van 250 gram. Daarnaast heeft deze helm ook minder ventilatiegaten.
Waar het punten door mis is gelopen in onze test is het feit dat deze helm geen reflectoren heeft (Thorax heeft die wel). Daarnaast is het een prima goedkopere alternatief die de Thorax net te duur vinden.

3.Magicshine Genie

 • Product
 • Specification
 • Deals

Magicshine Genie

169.95
 • Ventilatiegaten: 15
 • Keurmerk: EN1078
 • Vizier: Nee
 • Speed Pedelec: Nee
Add to compare
Gewicht

0.421

Omtrek(cm)

54

Ventilatiegaten

15

Verstelbaar

Ja

Reflectoren

Ja

Vizier

Nee

Wasbare voering

Nee

Kinband

Ja


Een fietshelm met led verlichting. Magicshine Genie heeft ook de EN1078 keurmerk waardoor je zeker bent van zijn veiligheid. Het is ook de enige fietshelm in onze top 3 die wij aanraden als zowel race/mountfietshelm and een urban fiets. De LED verlichting kan met een afstandsbediening om je stuur bestuurd worden.
De verlichting zelf kan ook de richting aan geven van waar je heen gaat. Daarnaast beschikt de helm ook een voorlamp. De helm is redelijk qua ventilatie maar verliest aardig wat punten in comfort door zijn toch enorme gewicht. Een fietshelm van 421 gram is niet voor iedereen weggelegd.

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0