Elektrische fiets test

Tegenwoordig zijn er zo veel elektrische fietsen op de markt dat het soms moeilijk is om uit te vinden wat nu de beste fiets is, maar ook welke het beste bij jouw past. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel verschillende organisaties die allerlei e-bikes voor ons testen en hier de resultaten van delen. Hieronder worden alle Nederlandse e-bike testen die er zijn beschreven en ook wat deze testen hebben getest.

De Nationale E-bike Test 2018

fietsenwinkel-elektrische-fiets-test
Dit is het achtste jaar dat de Nationale E-bike Test (de populairste e-bike test in Nederland) in opdracht van Fietswinkel.nl wordt uitgevoerd.

De test

Deze test heeft net zoals alle anderen het doel om te bepalen wat de beste e-bikes van dat betreffende jaar zijn. Dit jaar zijn er, verdeeld over 6 categorieën, in totaal 66 verschillende elektrische fietsen van 14 verschillende merken getest.
De beoordeling wordt gedaan door verschillende testrijders. Dit zijn mensen die dagelijks op een elektrische fiets te vinden zijn en meestal ook veel verstand hebben van dit soort fietsen. Bij de beoordeling is er een foto met naam te zien van de testrijder en hierbij staat ook hoeveel kilometer zij per jaar op een e-bike fietsen.

De testrijders moeten de fiets een aantal sterren geven (op een schaal van 1/5) op de volgende onderdelen:

 • Prestatie
 • Comfort
 • Design
 • Display

Er zijn verschillende soorten fietsen die getest worden en er zijn een aparte testen voor bijvoorbeeld fietsen met een middenmotor of een voorwielmotor. Daarnaast geven zij een korte beschrijving van hun persoonlijke ervaring. Hierin beschrijven zij wat ze prettig vonden aan de e-bike en wat niet. Dit is handig voor de lezers, omdat zij hierdoor een beter beeld krijgen van de elektrische fiets door een eerlijke ervaring/beoordeling te lezen.

ANWB Fietstest

anwb-e-bike-test
De ANWB (Koninklijke Nederlandse Toeristenbond) is een organisatie die voor haar leden dienstverlenende activiteiten uitvoert op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. De ANWB helpt niet alleen automobilisten met pech, maar biedt ook vrijetijdsbestedingen (zoals vakanties) aan.

De test

De ANWB doet nu ook een jaarlijkste e-bike test op hun website, waarbij zij jaarlijks honderden elektrische fietsen testen op verschillende onderdelen en hier uiteindelijk de resultaten van delen.
De middenmotor is nog altijd het populairs onder de e-bike liefhebbers. Daarom heeft de ANWB begin dit jaar de meest uitgebreide elektrische fietstest van fietsen met een middenmotor doorlopen. Hierbij hebben zij 20 toeristen uitgenodigd als testpersonen. De fietsen werden getest op hun remmen, stabiliteit en daarnaast werd de actieradius gemeten.

Daarnaast rijden tijdens de vuurproef van de test maar liefst 120 ANWB-leden in drie dagen meer dan 900 testrondjes van ongeveer 3 kilometer. Elke fiets wordt hierbij door meer dan 30 personen getest om ervoor te zorgen dat de resultaten objectief zijn. In totaal legden de testrijders meer dan 3000 kilometers af op de elektrische fietsen die getest werden.

De testrijders moesten de elektrische fiets een cijfer van 1 tot 10 geven op de volgende onderdelen:

 • Constructie/onderdelen
 • Elektrische ondersteuning
 • Rijeigenschappen/stabiliteit
 • Remmen
 • Comfort
 • Gebruiksgemak/display
 • Accukosten
 • Eindoordeel

Daarnaast werden er op basis van alle meningen van de testrijders een aantal plus- en minpunten opgesteld om de lezers nog een duidelijker beeld te geven over de eigenschappen van de fiets.

AD Fietstest 2018

ad-fiets-test
Het AD (Algemeen Dagblad) is een Nederlands landelijk dagblad. Zij karakteriseren zich als een neutrale krant zonder politieke of religieuze binding.

De test

Sinds 2016 maakt het AD ook nieuws bekend via hun website en niet alleen dat; zij voeren nu ook een jaarlijkse e-bike test uit (georganiseerd vanuit Fietstest.nl.

Lezers van de krant testen een dag lang de nieuwste elektrische fietsen uit verschillende categorieën:

 1. elektrische stadsfiets
 2. elektrisch hybride
 3. elektrische transportfiets
 4. speed pedelec (45 km/uur)

Het testreport ziet er ongeveer zo uit: als eerste wordt de prijs van de fiets weergegeven en daarna kan de testrijder de prijs- kwaliteitverhouding beoordelen, bijvoorbeeld: Prijs/kwaliteit: goed. Hierna worden ook de rijeigenschappen, het comfort en de display op deze manier beoordeeld. Tot slot moet de testrijder een aantal plus- en minpunten van de desbetreffende elektrische fiets benoemen en de fiets een cijfer geven.
Per categorie fietsen zijn er twee soorten winnaars; ‘beste koop’ & ‘best getest’. De ‘beste koop’ is de bike met de beste prijs-kwaliteitverhouding en de ‘best getest’ is de fiets die vanuit de beoordeling van het testpanel het hoogste scoort.

Telegraaf Fietstest 2018

Telegraaf-Fietstest
De Telegraaf is een Nederlandse ochtend krant met nu ook nieuwswebsite die zijn lezers het laatste wereldnieuws verkondigd. Naast het AD heeft ook de Telegraaf, in samenwerking met de Consumentenbond, een Nationale Fietstest 2018 uitgevoerd.

De test

Vier dagen lang hebben leden van de fietsersbond, 26 verschillende elektrische fietsen getest in drie verschillende categorieën:

 • Elektrische fietsen met voorwielmotor
 • Elektrische fietsen met middenmotor
 • Luxe e-bikes

Het parcour waar de testrijders over moesten rijden bestond uit hellingen, afdalingen, klinkerwegen en asfaltstroken. De test heeft vooral aandacht besteed aan eigenschappen zoals: ondersteuning, stabiliteit en hoe makkelijk het trappen gaat wanneer de motor is uitgeschakeld.
In het testrapport worden de volgende eigenschappen weergegeven: gewicht, actieradius, plaats van accu en laadsnelheid. Daarnaast wordt er een beoordeling gegeven van de display, de ondersteuning en uiteindelijk van de elektrische fiets als geheel.

Stel je vragen!

Leave a reply

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0