De Tacx Flux 2 Smart T2980

€799,00

Best deal at: coolblue.nlcoolblue.nl
Naar de laagste prijs
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: De Tacx Flux 2 Smart T2980 - €799,00

Ben je op zoek naar een fietstrainer, dan is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Dit is namelijk een aanschaf die nogal wat zou kunnen kosten, en dan wil je wel waar voor je geld. De Tacx Flux 2 T2980 is van Nederlandse makelij. Tacx is inmiddels een zeer bekende naam in de wielerwereld vanwege de uitstekende hometraining producten die het bedrijf maakt. Hier onder lees je onze review over de Tacx Flux 2 T2980.

De Tacx Flux 2 Smart T2980

De Tacx Flux 2 Smart is technisch gezien de opvolger van de Tacx Flux 2 en de Tacx Flux Smart. Met dit model koop je een trainingspartner die je niet alleen van een training kan voorzien, maar ook nog eens van een hoop informatie over je eigen presteren. Deze informatie zou je normaal gesproken van je fietscomputer aflezen. Omdat er steeds meer verschillende apps op de markt komen om apparaten als deze te gebruiken, vraagt dit om steeds specifiekere informatie en simulatie vanuit het apparaat. Met de Flux 2 Smart probeert Tacx als één van de marktleiders hier op in te spelen.

Ons oordeel

In de beoordeling van fietstrainers letten we op een groot aantal verschillende elementen, omdat deze producten veel verschillende, specifieke eigenschappen hebben. Allereerst zullen we de belangrijkste eigenschappen duiden, om vervolgens op basis van scores voor design, gebruikerservaring en prestaties tot een eindoordeel te komen.

Type model

We maken in onze test onderscheid tussen verschillende typen fietstrainers. Dit is duidelijk een type smart trainer. Dat betekent dat het gebruik gericht is op het verkrijgen van belangrijke training data, zoals wattage en snelheid, om daar vervolgens in verschillende apps mee je voordeel te kunnen doen. Dit apparaat kan communiceren met zowel sensoren op je fiets, als ingebouwde sensoren, apps op je telefoon of met je computer, tablet of laptop. Bij dit type model bevestig je je fiets direct op de cassette van het apparaat, en gebruik je dus geen achterwiel.

Prijs categorie

Smart trainers zijn over het algemeen redelijk prijzig. Dit is een kenmerk van smart trainers, onder anderen vanwege de elektronica die ingebouwd is. Dit model is niet het duurste model van Tacx, een smart trainer voor prijsbewuste consumenten dus.

Ontwerp

Dit apparaat is erg zwaar en wat lastig te verplaatsen. Het model weegt ongeveer 21 kilo, dit is belangrijk om het geheel stabiel te houden op het moment dat je op de fiets zit. Er wordt gebruik gemaakt van twee poten die de balans van het apparaat goed bewaken.
Op het apparaat moet je een cassette bevestigen dat is de krans die ook op je achterste fietswiel zit. Je moet er voor zorgen dat de cassette overeenkomt met het aantal versnellingen dat je fiets heeft. Het apparaat maakt gebruik van van een vliegwiel van ongeveer 7 kilo.

Connectiviteit

Dit model beschikt als smart trainer over de meeste mogelijkheden tot connectiviteit: ANT+, Smart Bluetooth en FTMS. Met name ANT+ en Bluetooth zijn van vitaal belang voor het gebruiken dan een apparaat als dit, omdat hiermee gegevens kunnen worden gecommuniceerd naar verschillende applicaties.

Interactiviteit

Door de bovenstaande connectiviteit is het model interactief met alle apps die er momenteel op de markt zijn. De meeste populaire trainingsapplicaties zijn natuurlijk bijvoorbeeld Zwift en TrainerRoad, maar er komen er snel meer bij. Deze smart trainer beschikt ook over de mogelijkheid om een resistentie op te roepen die een helling simuleert: zo kun je bijvoorbeeld in Zwift een helling rijden van 10% met het gevoel dat daar bij hoort.

Plug & play?

Belangrijk voor het gebruiksgemak van het apparaat vinden wij hoe eenvoudig het apparaat te installeren is. Dat is voor dit model nog wel even puzzelen. De meeste mensen zullen een cassette zelf kunnen bevestigen, maar toch zullen sommigen daar wat hulp bij nodig hebben van anderen. Ook zijn niet alle cassettes direct bruikbaar, voor bijvoorbeeld cassettes van Campagnolo moet je een spacer aanschaffen om het model bruikbaar te maken. Het zou kunnen dat je daar ook wat gereedschap voor moet aanschaffen.
Natuurlijk is dit, bij een apparaat in deze prijsklasse, waarschijnlijk wel de moeite waard.

Training specificaties

Omdat Zwift nu eenmaal de meest populaire trainingsapp is op het moment, nemen we Zwift even als voorbeeld om de training specificaties naar te vertalen.
Het apparaat stuurt gegevens over power, snelheid en cadans naar Zwift door. Dat betekent dus dat je inspanningen op de fiets direct vertaald worden naar het spel, en dat je harder of zachter zult gaan in het spel. Daarnaast werkt dit ook de andere kant op: als je in Zwift een heuvel op rijdt, neemt de resistentie toe door de communicatie van Zwift naar het apparaat.

Gevoel

Het vliegwiel dat gebruikt wordt in dit apparaat biedt een realistische ervaring
In de beoordeling van fietsbroeken letten we op een aantal elementen. We kijken naar het comfort en het design. Samen komen we hiermee tot een score. In onze beoordelingen nemen we in alle gevallen de prijs/kwaliteitverhouding mee.

Design

8.0/10 – Het design van dit model is zeer goed in orde. Het model is niet zo makkelijk mee te nemen, maar als het eenmaal geïnstalleerd, is het design handig in gebruik. De poten kunnen worden ingeklapt, om het apparaat aan de kant te kunnen zetten. Ook vinden wij dat het model er neutraal relatief stijlvol uit ziet.

Gebruikerservaring

8.0/10 – Een zeer goede gebruikerservaring. Bij het rijden op dit apparaat zorgt het vliegwiel van 7 kilo er voor dat je een realistische simulatie van het rijden op de weg. Daarnaast is de vrijwel foutloze manier van het verbinden van verschillende apps, en het opzetten en kalibreren van het apparaat zo makkelijk dat dit apparaat een zeer prettige gebruikerservaring biedt.

Prestaties

8.3/10 – Dit model is één van de stilste fietstrainers op de markt. Dat is prettig, zeker als je in een appartement woont. Daarnaast presteert het op vele vlakken erg goed. Het wattage aan kracht dat je uitoefent op een apparaat is binnen een percentage van 2% accuraat, een prima score. Zeker, omdat wattagemeters op zichzelf vaak al rond de 500 euro kosten.
De communicatie met apps is simpel en doeltreffend.

Specificaties via tacx.com:

  • Gewicht: 21 kilo
  • Vliegwiel van 7 kilo

Onze ervaring:

  • Design: 8.0/10
  • Gebruikerservaring: 8.0/10
  • Prestaties: 8.3/10

Scores via andere platforms:

  • coolblue.nl (8.9/10 uit 10 reviews)

Ons eindoordeel

8.1/10 – Een prima fietstrainer om smart te kunnen gebruiken met verschillende apps, die gebruik maakt van een vliegwiel om resistentie op te roepen. De gebruikerservaring is zeer goed, en omdat het niet het duurste model in de serie van Tacx is, maar wel veel functionaliteit biedt, is de prijs/kwaliteitverhouding ook nog eens zeer goed.

8.1 Total Score

Design
8.0
Gebruikerservaring
8.0
Prestaties
8.3
PROS
  • Connectiviteit
  • Training-specificaties: wattage, snelheid, cadans
CONS
  • Extra spacer nodig voor Campagnolo cassette
Add your review

Stel je vragen!

Leave a reply

Your total score

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0