Ben je op zoek naar een fietscomputer met navigatie om trainingen mee te registreren en analyseren? Dit basismodel Garmin biedt een hoop mogelijkheden voor serieuze fietsers.

De Garmin Edge 130

De Garmin Edge 130 is het nieuwe model en de eerste instap in de serie Edge fietscomputers die navigatie combineren met trainingsmogelijkheden.
Waar de meeste Edge modellen tegenwoordig worden geproduceerd met een kleurenscherm, kiest Garmin voor dit model weer voor een zwart/wit scherm.

Ons oordeel

Wij hebben ons oordeel opgebouwd in drie onderdelen: functionaliteit, design en prestaties.
Voor een fietscomputer zijn al deze onderdelen ongeveer even belangrijk, en wegen dus even zwaar in onze test.

Functionaliteit

8.0/10 – De Garmin Edge 130 is in feite een uitgeklede basisversie van de duurdere versies 520 en 820. Dat is voor dit model al heel wat. In het verleden heeft Garmin als basismodel met dezelfde prijsstelling simpeler computers uitgebracht dan deze. Van alles wat de veeleisende fietser tegenwoordig van een fietscomputer verlangt, is er iets op deze fietscomputer te vinden.
Het is mogelijk de fietscomputer aan te sluiten op alle verschillende sensoren en apparaten met ANT+ en Bluetooth, en te navigeren.
Met name het navigeren is veel simpeler dan op de duurdere Garmin modellen. Het neemt een voorbeeld aan het succesvolle kleine broertje uit 2012, de Garmin Edge 200. Het maakt gebruik van de ‘breadcrumb’ navigatie, waarbij je in essentie een lijn volgt zonder kaart.
Voor veel gebruikers zal dit voldoende zijn bij een vooraf bepaalde route.
De beschikbare datavelden zijn zoals we van Garmin gewend zijn legio.
Er is geen achtergrond kaart voor navigatie beschikbaar.
De fietscomputer werkt samen met de Garmin Connect app, beschikbaar voor iOS en Android. Ook is het mogelijk je trainingen en ritten te analyseren op de Garmin Connect App, en website. Daarnaast is het mogelijk daar al je data te analyseren.
Connectiviteit met andere apps als Strava en TrainingPeaks werkt via Garmin Connect, en heeft bewezen goed te zijn.

Design

8.1/10 – De computer is een stuk kleiner dan de voorgangers Edge 200, 500 of bijvoorbeeld de 520 en 820. Wel is er gezorgd dat alle informatie duidelijk leesbaar is. Het apparaat weegt relatief weinig en ziet er netjes uit. Er is geen gebruik gemaakt van een touchscreen, en werkt met knoppen aan de zijkant van het apparaat. Overzichtelijk, klein en duidelijk apparaat.

Prestaties

8.2/10 – De Garmin Edge 130 biedt veel prestatie voor een basismodel. De batterijduur valt echter tegen. Waar 15-16 uur wordt geadverteerd, blijkt in de praktijk dat de computer ongeveer 9 uur haalt. Dit kan voor rijders van lange ritten een probleem zijn. Verder werken alle geadverteerde functies goed. Sinds een jaar of 20 worden er nu meer geavanceerde fietscomputers gemaakt, en steeds minder komt het voor dat (draadloze) functies niet, of moeilijk werken. Dat is te zien aan het gebruik van deze computer. Een solide basismodel voor training en simpele navigatie.

Specificaties via garmin.com:

 • 33 gram
 • Bluetooth, ANT+
 • aerodynamisch

Scores via andere platforms:

 • bol.com (4.3/5 uit 3 reviews)
 • coolblue.nl (8.8/10 uit 18 reviews)

Onze ervaring:

 • Functionaliteit: 8.0/10
 • Design: 8.1/10
 • Prestaties: 8.2/10

Ons eindoordeel

8.1/10 – In ons eindoordeel nemen we ook de prijs/kwaliteitverhouding mee. Garmin Edge 130 is een gemiddeld geprijsde computer in onze test. De fietscomputer is een uitgeklede versie van de grotere broers, de Edge 520 en de Edge 820. Je krijgt hiervoor een goed product. computer beschikt over de meeste functies, alleen niet alle functies zijn even uitgebreid. Gezien de prijs/kwaliteit verhouding een prima keuze.

8.1 Total Score

Functionaliteit
8.0
Design
8.1
Prestaties
8.2
PROS
 • Licht
 • Navigatie
CONS
 • Geen kaart
 • Batterijduur blijkt korter dan geadverteerd
Add your review

Stel je vragen!

Leave a reply

Your total score

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0