Sparta Ion Rx

2.599,00

Best deal at: bol.combol.com
Naar de laagste prijs

De Sparta Ion Rx is een fiets die uit 2013 stamt die eigenlijk niet meer nieuw wordt verkocht maar nog steeds tweedehands te vinden is op sites zoals marktplaats.nl. Het heeft een mooi, strak en gestroomlijnd uiterlijk en zal niet verkeerd staan op de weg. De fiets is vrij goed voor zijn oude leeftijd, vooral door de hoge actieradius en zeer hoge accucapaciteit – iets dat je soms zelfs niet bij moderne fietsen ziet – en is vrij comfortabel door de vering van beide zadel en voorvork. De fiets heeft een motor met een gemiddeld vermogen. De Ion Rxor heeft een goed functionerende led-verlichting.

De Ion Rx komt standaard met een 7 Shimano Nexus naaf en heeft 7 versnellingen. Dit is een goede hoeveelheid versnellingen die je veel veelzijdigheid zal geven qua ondersteuning tijdens het fietsen. De versnellingen worden ingesteld op het displayscherm. De fiets is zeker weten een stadsfiets maar de grote hoeveelheid versnellingen zal je veel hulp bieden zelfs buiten de stad. De kettingkast van de Ion Rx is gesloten en hierdoor heeft het minder onderhoud nodig dan een halfopen of open kettingkast. De Ion Rx weegt in totaal 30 kg (inclusief accu).

Beide het zadel en de voorvork van de Ion Rx zijn geveerd wat helpt met het absorberen van schokken en dus ritten op de fiets comfortabeler kan maken – vooral wanneer een weg net wat ruiger is. De remmen zijn voorzien van velgremmen op het voorwiel en rollerbrakes op het achterwiel om zo veel remkracht te geven, wat gevaar op de weg kan minimaliseren voor jou als bestuurder. De zadelpen en voorvork zijn makkelijk verstelbaar met gereedschap.

Verdere informatie over de accu

De Ion Rx wordt standaard geleverd met een Lithium-ion batterij met een hoge accucapaciteit van 400 Wh. Lithium accu’s zijn altijd beter dan alternatieven omdat ze een hoge accucapaciteit per kg hebben ten opzichte van andere soorten accu’s. Daarnaast hebben Lithium batterijen ook een lage zelfontlading en gaan ze ook veel langer mee!

De accu is niet moeilijk te vinden en zit onder de bagagedrager waar je de accu makkelijk los kan maken en binnen kan opladen. Dit is niet alleen beter omdat het makkelijker op te laden is dan als de accu vast zit in de fiets, maar is ook voordelig omdat een accu beter werkt op kamertemperatuur en hierdoor langer meegaat en sneller oplaadt.

Verdere algemene informatie

De Ion Rx is een fiets met een vrij middelmatige borstelloze voorwielmotor. De koppelkracht van deze E-Motion motor is geschat rond 33 Nm. Deze waarde zegt wat over de trekkracht dat je kan verwachten van de fiets. Des te hoger deze kracht, des te beter de e-bike optrekt en heuvels beklimt. Echte krachtpatsers hebben 80 Nm terwijl de zwakkere koppels rond de 10/20 Nm liggen. Het is dus een fiets met een middelmatig sterke motor die je redelijk veel ondersteuning zal geven.

Spartanen vechten niet eeuwig door en deze accu geeft ook niet eeuwig ondersteuning, hoe leuk dat ook zou zijn, en er is dus een limiet op hoe ver de fiets kan; de actieradius is de hoeveelheid km die een fiets kan afleggen voordat de fiets ondersteuning verliest. Op de laagste trapondersteuning zou de Ion Rx een actieradius van 115 km kunnen bereiken. De gemiddelde actieradius voor de Ion Rx ligt op ongeveer 73 km. Deze actieradius is niet compleet exact te bepalen omdat het door voor veel verschillende factoren beïnvloedt kan worden.

Het LCD display scherm is makkelijk bedienbaar en veilig en geeft alle relevante en belangrijke informatie over uw fiets weer. Het is gepositioneerd naast uw handvat en met het display scherm kan je kiezen tussen 5 ondersteuningsstanden. Deze ondersteuningstanden hebben effect op de actieradius en de hoeveelheid steun die je krijgt tijdens het fietsen. Een lage ondersteuning leidt tot verdere actieradius maar je krijgt minder steun tijdens het fietsen. Een hogere trapondersteuning leidt tot minder actieradius maar meer steun tijdens het fietsen.

5 Total Score
Test rapport

5Expert Score
Kracht
3.3
Bereik
5.1
Comfort
6
Design
5.5
5User's score
Kracht
4
Bereik
5
Comfort
6
Design
5
PROS
 • Geschikt voor zowel in als buiten de stad
CONS
 • Hoge prijs per km
 • Betere opties beschikaar op markt
Add your review  |  Read reviews and comments

1 Comment
 1. 2.5
  Kracht
  40
  Bereik
  50
  Comfort
  60
  Design
  50

  Klopt het dat de accu continu aan de lader moet bij geen gebruik, ook al geeft de indicator aan dat de accu vol zit?

  Helpful(45) Unhelpful(0)You have already voted this

Leave a reply

Your total score

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
 • Total (0)
Compare
0