Welke framehoogte moet ik kiezen voor een elektrische fiets?

Het is moeilijk om een universele tabel van gelijkwaardigheid voor te stellen, aangezien elk merk zijn eigen maten heeft, vooral als het gaat om buitenlandse merken zoals Kalkhoff, Gazelle of Tern, die hun elektrische fietsen anders dimensioneren. In feite is het niet ongewoon dat er een verschil van één of twee centimeter is tussen twee merken.

De verhoudingen en het profiel van de fietser kunnen de keuze van de beste fiets beïnvloeden: afhankelijk van of je kort of lang bent, je leeftijd en de specifieke behoeften die je hebt in termen van positie op de fiets, zal de keuze van de elektrische fiets anders zijn.
In ieder geval moet de verkoper u verschillende modellen aanbieden om uit te proberen, om de grootte van de elektrische fiets en het frame dat het beste bij je past precies te bepalen.

Hoe word de grootte van een elektrische fiets aangeduid?

De grootte van een elektrische fiets kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Hieronder zet ik deze manieren even neer.

  • In cijfers: Hier gaat het om framehoogte (in cm). Dit wordt gemeten door te kijken naar het stuk vanaf de trapas tot aan het einde van de zitbuis (daar waar het zadel zit). Dit is belangrijk want hiermee bepaal je de laagste zithoogte van de fiets. Deze framehoogte heeft een relatie met je binnenbeen-lengte. Als je die weet, vermenigvuldig je dit met 0,67 en dan heb je de ideale framehoogte voor jou.
  • In letters: Van XS tot XXL afhankelijk van het merk.

Waar moet je op letten als je een grootte van een frame wilt uitkiezen?

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je een frame uit kan kiezen. Hieronder heb ik deze op een rijtje gezet, zo ben je in ieder geval voorbereid.

  • Uw maat
  • Uw kruishoogte
  • Mogelijk de verhouding tussen de lengte van je armen, borst en benen.

Zodra deze metingen zijn gedefinieerd, zal de technicus zich kunnen oriënteren op een maat en zal hij het voorstel aanvullen met een test, om te bevestigen dat de maat van de elektrische fiets perfect is aangepast aan de verhoudingen van de fietser.

Welke positie moet je innemen op een elektrische fiets?

De positie van de fietser op een fiets is afhankelijk van:

  • Zijn of haar niveau (beginner, regelmatig, expert):

    Een beginnende fietser zal zich comfortabel voelen met zijn voeten bijna plat op de grond (ook al is het niet de meest ergonomische houding), tenminste in de eerste weken van gebruik. Daarna kunt u het zadel geleidelijk aan omhoog bewegen om de optimale traphoogte te bereiken.

  • Vanuit uw praktijk (af en toe, regelmatig, intensief)

    Voor een persoon die een toegewijd of sportief gebruik heeft, wordt een dynamische houding aanbevolen, met de borstkas naar voren hellend. Als de fietser daarentegen de voorkeur geeft aan comfort en veiligheid, is een rechte rughouding, waarbij de ogen het verkeer kunnen vegen, ideaal in de stad.

  • Uw verwachtingen (comfort, prestaties, efficiëntie)

    Sommige elektrische fietsen zijn speels en dynamisch, voor een perfecte efficiëntie. Andere fietsen zijn comfortabeler voor de fietser en zijn moeilijker te rijden bij snelheden boven de 25 km/u. Het is belangrijk om uw verwachtingen te definiëren om de juiste fiets te vinden.

  • Uw specifieke behoeften (pijn, ongemak, bijzondere medische beperkingen)

    Als de fietser aandringt op gezondheidsproblemen (chronische rugklachten, een bijzondere behoefte in termen van nekpositie, polsen, knieklachten, moeilijkheden om over de fiets heen te komen, enz.).

Elke positie heeft zijn voor- en nadelen. Zo is bijvoorbeeld de rechtopstaande rugpositie comfortabel in de stad, maar minder effectief in termen van prestaties. Het is aan elke fietser om, met de hulp van de begeleider, de cursor te plaatsen volgens deze parameters.

Testen en aanpassen

Als je tussen twee maten in bent, is er ook een test waarmee je kunt bepalen welke het meest geschikt is. Er is geen eenduidig antwoord: op basis van het profiel en het gevoel van de rijder wordt de voorkeursversie bepaald. Voor een ervaren fietser, die intensief rijdt, wordt bijvoorbeeld de bovenste maat gekozen, terwijl voor een oudere fietser, die de voorkeur geeft aan rijgemak en veiligheid, de onderste maat wordt gekozen.

Onderschat het belang van de kwaliteit van de aanpassingen niet voordat u de elektrische fiets voor het eerst gebruikt: de verkoper dient speciale aandacht te besteden aan de afstelling van de zadelhoogte, stuurpen, stuurverstelling en de rempositie. Soms kan een slechte afstelling ongemak veroorzaken of zelfs leiden tot ongemakken of overbelastingen (peesontsteking, lage rugpijn, tintelingen, enz.).

Grote en kleine fietsers

Wanneer de lengte en het gewicht van de fietser meer dan 1,90 m bedraagt, zijn het de hoogte en het gewicht van de fietser die bepalen welk model wordt gekozen. Het is beter om een robuuste fiets te kiezen dan een lichtgewicht met lichte wielen, die op de lange termijn niet in uw maat zal passen.

Wereldwijd worden elektrische fietsen steeds robuuster en worden grote fietsen ontworpen met extra verstevigingen op het gebied van het frame (soms met een extra wapeningsstang), driehoek, wielen. Alles is ontworpen voor maximale stijfheid. Daarom zijn deze frames vaak alleen verkrijgbaar in de diamantversie (stugger dan de golf- of trapezeversie).

Sommige merken hebben fietsen ontwikkeld in 26″ en in XS en S maten, zodat kleinere rijders een elektrische fiets kunnen hebben die past bij hun verhoudingen. Het is ook altijd mogelijk om de zadelbuis te verlengen op een fiets met een kleinere framemaat, maar het is essentieel om te voldoen aan de normen van de fabrikant: van de klem tot de zadelstang is de maximale verlenging van de zadelbuis 17,5 / 18 cm. Daarnaast zijn er twee nadelen:

  • Een niet erg ergonomische positie: de zitting is te hoog vergeleken met de positie van de handen op het stuur.
  • Een te hoge belasting van het frame, vooral voor mensen die meer dan 100 kg wegen.

De juiste zadelhoogte

Voor het vinden van de juiste zadelhoogte is er ook een test nodig. Deze gaat ook door uit te proberen, ik leg hier uit hoe je dit moet doen.

  • Stap 1: Ga zitten op je fiets en zorg dat iemand je fiets vasthoudt.
  • Stap 2: Zet de bal van je voet op de trapper en draai de trapper zodat hij in het verlengde van de zitbuis staat.
  • Stap 3: Kijk naar de stand van je been.

Juiste stand van het been

Het been moet bij stap 3 bijna recht zijn, er moet een kleine knik bij de knie zichtbaar zijn. Dit betekent dus dat je niet volledig gestrekt bent want dan is de fiets eigenlijk te groot voor het goede. Bij een duidelijke buiging van de knie is de fiets te klein. Een fiets die te klein is, zorgt voor mogelijke pijnlijkheden of zelfs problemen met de knie en bovenbenen.

Verende zadelpen

Wanneer je een elektrische fiets koopt met een verende zadelpen is er wel iets waar je rekening mee moet houden. De vering van het zadel “kost” 4 cm en die ruimte moet beschikbaar zijn, anders heb je een verkeerde maat fiets. Het is hierbij handig om een wat kleine framemaat te nemen. Er zijn fabrikanten die adviseren om de 4cm van de ideale framemaat af te trekken. In ieder geval is het belangrijk dat de juiste zadelhoogte, ook met een verende zadelpen instelbaar is.

Stel je vragen!

Leave a reply

Beste Elektrische fiets 2020 - Vergelijk beste koop & geteste E-bikes
Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0